מעבר מהיר
- 1 היי יובל ותודה שהפנת מזמנך בימים עמוסים אלה. נשמח אם תספר קצת על החברה ועל עצמך. איך הגיע הרעיון להקים את ביטס אוף גולד ומי הקים את החברה? כמה עובדים יש בה היום? וכמה לקוחות משרתת החברה?
- 2 בגל העליות של שנת 2017 נטען כי ביטס אוף גולד לא עמדו בביקושים, מה שגרם לרמת השירות לרדת. בימים אלו, בגל השני של 2021 מה השתפר ואיך אתם מתמודדים עם הביקוש הגובר לקניה ומכירה של מטבעות דיגיטליים?
- 3 מה הם האתגרים המרכזיים העומדים בפניך כמנכ”ל בחברה עם קצב צמיחה גדול כ”כ?
- 4 כיום החברה מתמחה בשירותי חלפנות בעיקר לקהל הישראלי, האם אתם מתכננים הרחבה של תחומי הפעילות לתחום אחר בעולם הקריפטו ואם כן לאיזה?
- 5 לקוחות רבים מתקשים להפקיד כסף שמקורו במטבעות דיגיטליים לבנקים בישראל, איך החברה מתמודדת עם הסוגיה הזו ואיפה אנחנו עומדים כיום מבחינה רגולטורית?
- 6 בתקופה האחרונה אנחנו רואים בבורסות העולם אפשרות ל-staking, לקוחות שנועלים את כספם בעבור ריבית. האם ישנם תוכניות על תוכנית כזאת בביטס אוף גולד?
- 7 האם יש לכם חששות מהתחרות הגוברת ומהאפשרות לרכישת קריפטו ישירות בבורסות בחו”ל, ואיך אתם מתמודדים עם זה ?
- 8 האם החברה מתכננת הנפקה ציבורית או גיוס משמעותי בעתיד הקרוב?
- 9 אנחנו רואים בזמן האחרון חברות ענק שרוכשות ביטקוין בכמויות גדולות. טסלה שרכשה ביטקוין בשווי מיליארד וחצי דולרים, מיקרוסטרטג’י במילארד, וסקוור ב-220 מיליון דולרים. מה אתה חושב על הסוגיה שביטקוין הופך להיות מטבע ריכוזי ומוחזק בידי חברות ענק?
- 10 מה יש לך להגיד לאנשים שקוראים את הראיון הזה ומרגישים שפספסו את הרכבת בתחום הקריפטו?
- 11 איפה אתה רואה את עצמך ואיפה אתה רואה את חברת ביטס אוף גולד בעוד 5 שנים מהיום?
היי יובל ותודה שהפנת מזמנך בימים עמוסים אלה.
נשמח אם תספר קצת על החברה ועל עצמך. איך הגיע הרעיון להקים את ביטס אוף גולד ומי הקים את החברה? כמה עובדים יש בה היום? וכמה לקוחות משרתת החברה?
הרעיון להקים את ביטס אוף נולד הגיע דווקא באופן לא שגרתי, אבל די שגרתי אצלנו, בארוחה משפחתית. אחי, יונתן רואש נחשף לביטקוין ב- 2012, ובמשך כל אותה השנה הוא לא הפסיק לדבר על המטבע, על הפוטנציאל שלו ועל כך שבישראל לא מאוד נגיש לקנות ביטקוין.
בינואר 2013 הקמנו יונתן ואני את החברה וכשהשקנו את האתר במרץ העומס מיד התחיל להיות מורגש. בהמשך יונתן הקים את חברת QEDIT שגם מגיעה מתחום הבלוקצ׳יין, ומשנת 2015 ועד היום אני מנכ״ל החברה.
ביטס אוף גולד משרתת כיום כ- 100 אלף לקוחות ישראלים ואירופיים. השירות שלנו גם השתנה במשך השנים, וכיום אנחנו לא רק מאפשרים לקנות ולמכור ביטקוין ואית׳ריום דרך האתר, אלא אנחנו גם זמינים בפלטפורמות של ארנקים אלקטרוניים כמו Edge ו- Mycelium, מה שמאפשר ללקוחות לקנות מטבעות דיגיטליים ישירות מהארנק.
כיום יש 20 עובדים בביטס אוף גולד ואנחנו בעיצומו של תהליך גיוס. יש לנו מגוון משרות פתוחות ואני מעריך שעד סוף אפריל החברה תמנה כ- 22-25 עובדים.
בגל העליות של שנת 2017 נטען כי ביטס אוף גולד לא עמדו בביקושים, מה שגרם לרמת השירות לרדת. בימים אלו, בגל השני של 2021 מה השתפר ואיך אתם מתמודדים עם הביקוש הגובר לקניה ומכירה של מטבעות דיגיטליים?
2017 היתה חוויית למידה עבורינו ועבור כל השוק. העומסים באותה התקופה תפסו את כל השירותים בעולם, מקוינבייס ועד ביטפינקס, לא מוכנים, וגם אצלנו היו עיכובים שהצלחנו להתגבר עליהם לאחר זמן קצר.
עם זאת, הבנו שזה מה שעומד לקרות שוב ולכן בנינו את החברה להתמודדות עם גל נוסף. היו לנו שלוש שנים לפתח את המתודולוגיה, את צוות העובדים ואת המערכות להתמודדות עם עומסים ואכן הגענו לגל הנוכחי ערוכים, למודי ניסיון ועם מערכות שיכולות להתמודד עם פי כמה וכמה מכמות ההזמנות בתקופת השיא של 2017.
מעבר לזה, הרבה מהמערכות אצלנו עברו אוטומטיזציה. הרשמה וזיהוי לקוח למשל ב-2017 לקחה עד יממה והובילה לצוואר בקבוק של רשימת המתנה. היום המערכת שלנו אוטומטית ופועלת בכל שעות היממה, כך שלקוח ממתין מקסימום 60 שניות עד שאימות התעודה ובדיקת הפרופיל מאושרים וכבר בשלב זה הוא יכול להתחיל את תהליך הקנייה או המכירה, מה שבעבר לא היה מתאפשר.
גם בצד של שירות הלקוחות עשינו שינויים והרחבנו את השירותים, כך שהיום אפשר לקבל תמיכה בהמון ערוצים – וואטסאפ, צ׳אט, פייסבוק, טלפון ועוד. קשה מאוד להיערך לגלים קיצוניים ופתאומיים של רכישות בהיבט תגבור הצוות תוך שמירה על רמת השירות הרגילה שלנו, אבל היום יותר מתמיד, אנחנו למודי ניסיון וערוכים לצמיחה מהירה ועם מערכות לגיבוי במידת הצורך.
צוות Bits Of Gold
מה הם האתגרים המרכזיים העומדים בפניך כמנכ”ל בחברה עם קצב צמיחה גדול כ”כ?
יש מגוון כאלה, אך בעיקר הסוגיה של בנייה נכונה ושקולה של המערכים כשגדלים בכזו מהירות, זה קריטי ומתווה את הדרך ואת ההתנהלות שלנו גם לשנים הבאות. בנוסף, תמיד צריך לזכור לשמור את העיניים על המטרה המרכזית שלשמה קמה ביטס אוף גולד – להיות הדלת לכלכלת הביטקוין בישראל.
בעידן הקורונה ניהול עובדים מרחוק הוא אתגר חדש, במיוחד כשמצטרפים עובדים חדשים שלא חוו את דינמיקת החברה. ה-DNA של החברה הוא מהדברים החשובים לי באופן אישי, ובתקופה בה אנחנו כל הזמן מגייסים, ורוב התהליכים נעשים מרחוק, זה דורש מאיתנו יותר. אנחנו מאוד משתדלים ומקפידים לשמור על ה-DNA של החברה גם כשאנחנו לא עובדים כולם מאותו החלל.
מעבר לכך, באופן טבעי ברגעי עומס יש יותר מקרים שדורשים את התערבותי, ולכן העומס גדל בהרבה מישורים. הצוות עושה עבודה מדהימה, וזה מאפשר לי להתפנות לאתגרים בראייה רחבה יותר ולהמשך הצמיחה שלנו לעבר המטרה.
כיום החברה מתמחה בשירותי חלפנות בעיקר לקהל הישראלי, האם אתם מתכננים הרחבה של תחומי הפעילות לתחום אחר בעולם הקריפטו ואם כן לאיזה?
אנחנו משתדלים להיות מאוד מחוברים לקהילה- זה בא לידי ביטוי בשירות לקוחות וזה גם בא לידי ביטוי במוצרים שאנחנו מפתחים. הרעיון הוא להבין מה הקהל צריך ולתת לו את זה.
כך למשל השקנו סוג של גיפט-קארד בביטקוין, והשקנו תוכנית קניית מטבעות אוטומטית במרווחים קבועים, סוג של חיסכון ביטקוין, שמאפשר לקנות תוך כדי מיתון של התנודתיות של השער.
גם בעניין דמי השירות שלנו, שאנחנו תמיד שואפים להוריד, בנינו מודל שמתחשב בנפח המסחר ב-3 החודשים האחרונים של כל לקוח ונותן בהתאם הנחה עד 35%, כך שבקניה בהעברה בנקאית העמלה יכולה להגיע ל-3.3% בתוספת מע״מ.
ב-2020 כבר התחלנו את הכניסה שלנו לשוק האירופאי עם שירות שמאפשר לקנות ולמכור ביטקוין באמצעותינו דרך אפליקציות ארנק ובורסות שונות. השירות שלנו מתממשק לאפליקציות ואתרים ומנגיש לקהל שלהם פתרונות תשלום חכמים, כאשר אנחנו מספקים את פתרון התשלום עצמו.
לשוק הישראלי אנחנו מתכננים מוצר מאוד מתבקש כבר הרבה זמן, ואנחנו מאוד מתרגשים ממנו. אנחנו מעריכים שהוא יעזור רבות בהנגשה של התחום בארץ, ומקווים שנוכל לעדכן על זה בקרוב ולהשיק אותו כבר במהלך הרבעון השלישי של השנה. באופן כללי, אנחנו משתדלים לזהות את הצרכים שעולים מלקחותינו ובכלל מקהילת הביטקוין, וליצור ולהתאים פתרונות ומוצרים בהתאם. לא יכולים לפרט יותר מידי, אבל יש כמה דברים מאוד מרגשים בקנה.
לקוחות רבים מתקשים להפקיד כסף שמקורו במטבעות דיגיטליים לבנקים בישראל, איך החברה מתמודדת עם הסוגיה הזו ואיפה אנחנו עומדים כיום מבחינה רגולטורית?
באופן כללי, חשוב להגיד, אפשר למכור ביטקוין ולהכניס כסף לחשבון הבנק, אפילו בקלות. אנחנו מבצעים מכירות באופן שוטף מידי יום ולקוחותינו מצליחים להכניס את הכסף לבנק. במשך השנים פיתחנו מערך ניהול סיכונים עם הבנקים, כך שבחלק ניכר מהמקרים שבהן מתגלות בעיות, אנחנו יודעים לתת מענה ולסייע.
בדיוק בגלל מקרים כאלה ביטס אוף גולד היתה חלק בתמיכה במאבק לקידום צו איסור הלבנת הון ואחרי המתנה ארוכה, אנחנו שמחים שהוא לבסוף אושר ומקווים ומאמינים שהוא יתווה עידן חדש בו לא יוכלו יותר הבנקים לסרב לפעילות פיננסית לגיטימית. בנוסף, אנחנו נמצאים בעיצומו של תהליך לקבלת רישיון שיהווה את החותם הרשמי לכך שבנקים יהיו חייבים לשרת אותנו ואת לקוחותינו.
אנחנו למעשה מציבים את עצמנו בחזית המאבק למען האסדרה של התחום. אנחנו ניגשנו ראשונים לרשות לאיסור הלבנת הון כדי ליצור את הכללים בתחום, וניהלנו מאבק מתמשך של שנים מול בנק לאומי על הזכות להחזיק חשבון בנק ולנהל את עניינו בצורה מסודרת. עם המאבק הזה הגענו לעליון, שגם הוא הכריע לטובתינו. עם זאת, המאבק הזה עדיין לא תם ואנחנו מתכוונים להמשיך ולנהל אותו עד שהיחס לביטקוין יהיה זהה לכל מטבע אחר בישראל.
צריך לציין לטובה את הלקוחות שמגישים תלונות למפקח על הבנקים או תובעים את הבנקים. האנשים הללו עומסים על עצמם משא חשוב ומסייעים רבות במלחמה הזו. רק לאחרונה קיבל בית המשפט את תביעתם של רועי ויפעת ערב נגד מרכנתיל דיסקונט וקבע תקדימית שהבנק לא יוכל למנוע מהזוג להפקיד כסף שצברו ממכירת ביטקוין. איגוד הביטקוין מרכז את המאמצים החשובים הללו ואנחנו רואים, אמנם באיטיות, את האור בקצה המנהרה.
כספומט ביטקוין בשירות Bits Of Gold
בתקופה האחרונה אנחנו רואים בבורסות העולם אפשרות ל-staking, לקוחות שנועלים את כספם בעבור ריבית.
האם ישנם תוכניות על תוכנית כזאת בביטס אוף גולד?
אם אתה סומך על נותן השירות שאתה מפקיד אצלו את הכסף, זה בהחלט משהו הגיוני מאוד לעשות עם המטבעות שלך. ביטס אוף גולד היא גוף שסומכים עליו, ולכן יש היגיון שנאפשר שירות כזה בעתיד. בשלב זה, אני לא יכול לפרט איפה זה נמצא בתוכניות שלנו.
האם יש לכם חששות מהתחרות הגוברת ומהאפשרות לרכישת קריפטו ישירות בבורסות בחו”ל, ואיך אתם מתמודדים עם זה ?
אנחנו מאוד בטוחים במוצר ובשירות שלנו, לראייה, מגיעים אלינו לקוחות מכל העולם גם כשבאפשרותם לצרוך שירותים דומים לוקאלית. תחרות היא טובה גם עבורנו – ריבוי מתחרים גורם לנו להיות כל הזמן עם האצבע על הדופק, לחשוב ולייצר תהליכים ופתרונות שאחרים לא חשבו עליהם, להדגיש את היתרונות של המוצר שלנו אל מול אחרים, וזה דבר חיובי.
כל עוד התחרות היא הוגנת, ותחת כללי הרגולציה, אנחנו מעודדים אותה – יותר אנשים בתחום הקריפטו זה טוב לכולם. הבעיה מתחילה כשנותני שירותים פועלים מחוץ לכללים הרגולטוריים הישראליים. כשבנק מסרב להעביר כספים שמקורם במטבעות שנקנו באופן שאינו מפוקח – זה לא פוגע רק באותו לקוח ספציפית, אלא בשוק כולו. בנוסף, ישנם שירותים, אפילו הגדולים ביותר, שמאפשרים קנייה תוך הסתרת עלויות בתוך מחיר המטבע, כך שקונים באותה כמות שקלים פחות מטבעות מאשר בחברה שלא מסתירה עלויות כאלה.
האם החברה מתכננת הנפקה ציבורית או גיוס משמעותי בעתיד הקרוב?
מטבע הדברים אלה סוגיות שלא נוכל להתייחס אליהן.
אנחנו רואים בזמן האחרון חברות ענק שרוכשות ביטקוין בכמויות גדולות. טסלה שרכשה ביטקוין בשווי מיליארד וחצי דולרים, מיקרוסטרטג’י במילארד, וסקוור ב-220 מיליון דולרים. מה אתה חושב על הסוגיה שביטקוין הופך להיות מטבע ריכוזי ומוחזק בידי חברות ענק?
כניסה של חברות גדולות לתחום היא דבר חיובי ואפשר לומר שגם בלתי נמנע, כולם רוצים לקחת חלק בהצלחה. זה לא התחיל רק עכשיו, אבל אין ספק שבתקופה האחרונה ידיעות כאלה מגיעות אחת אחרי השניה. ברגע שחברות כאלה משפיעות בוחרות להחזיק ביטקוין, זה קודם כל תורם להגברת המודעות שלו, אבל יותר מזה, זה מחזק את הלגיטימציה של המטבע ומסייע להשריש אותו.
אנחנו שומעים גם על חברות כמו פייפאל, ויזה ומסטרקרד שהצהירו לאחרונה על כניסה לתחום ועל האפשרות להשתמש בביטקוין במערכות שלהן, וזה צעד ענק. הביטקוין בהגדרתו לא יכול להיות ריכוזי, הוא אמנם מוגבל בכמות אבל הוא לא באמת ״נגמר״, תמיד יהיו מי שירצו לקנות או למכור.
מה יש לך להגיד לאנשים שקוראים את הראיון הזה ומרגישים שפספסו את הרכבת בתחום הקריפטו?
אני מפנה אותם לדבר עם האנשים ש״פספסו את הרכבת״ ב-2012 כשביטקוין חצה את ה-1$ למטבע, ב-2014 כשהגיע לשיא של 1000$, ב-2017 כשהגיע לשיא של 20,000$, וב-30, 40, 50 אלף דולר וכן הלאה. זה אף פעם לא באמת מאוחר מידי, אבל קל יותר להבין את זה בדיעבד.
אם מאמינים בשינוי התפיסתי הכלכלי שהביטקוין מביא, אפשר להבין שלטווח הארוך הביטקוין כאן כדי להישאר. כשבוחנים את המערכת של ביטקוין ואת המנגנון הדפלציוני של הירידה בכמות המטבעות החדשים המתווספים לשוק אחת לארבע שנים והעלייה בביקושים שמגיעה לצד זה, אפשר להניח שהרכבת עוד כאן, פשוט ברציף שונה.
לצד זאת, צריך להיזהר מהשקעות ספקולטיביות. ביטקוין ואית׳ריום הם אמנם המטבעות הדיגיטליים הבולטים, אבל אלפי מטבעות נוספים קיימים, כשאחוז גדול מאוד מהם, מתרסקים. אני קורא לכל מי שחדש בתחום לחקור וללמוד על כל מטבע (כולל ביטקוין ואית׳ריום) לפני שמשקיעים בו. יש המון מקורות מצויינים בעברית וגם אנחנו ריכזנו בבלוג שלנו מידע שמתאים למתחילים בנושא, מוזמנים לקרא.
איפה אתה רואה את עצמך ואיפה אתה רואה את חברת ביטס אוף גולד בעוד 5 שנים מהיום?
אני מאמין שביטס אוף גולד תמשיך את הקו שהיא נמצאת בו ותמצב את עצמה כגוף פיננסי מוביל בישראל, עם דריסת רגל בינלאומית משמעותית. אני מאמין בחזון של ביטקוין ושל המטבעות הדיגיטליים ונראה לי שאנחנו בתעשייה הנכונה, בדיוק בזמן הנכון.
תודה רבה יובל על הראיון המעניין והמפרה.
ותודה על העשייה למען התחום והעלאת המודעות בישראל.