אם אתם בעניין של סרטון, תוכלו לצפות בוידאו הבא:
מעבר מהיר
NFTs
אוקיי, אז בואו נתחיל מה זה NFT.
NFTs מייצגים אסימונים ייחודיים והם אחד מסוגי האסימונים הקריפטוגרפיים שיכולים לייצג בעלות על סחורות דיגיטליות כמו יצירות אמנות או פריטי אספנות.
“טוקן ייחודי” היא לא מילה מאוד פופולרית אז בואו נראה מה זה באמת אומר.
בכלכלה, fungibility היא המאפיין של סחורות או מוצרים שבה כל יחידה נפרדת ניתנת להחלפה והן אינן נבדלות זו מזו.
הדרך הטובה ביותר להסביר “fungibility” בצורה הטובה ביותר היא באמצעות דוגמא.
בשביל המאמר נתרגם את המילה “fungibility” כ-ייחודי.
כסף פיאט כמו הדולר האמריקאי זה דוגמא טובה למשהו שהוא ייחודי. אם לאליס יש שטר של 5 דולר, היא יכולה להחליף את השטר בשטר של 5 דולר שנמצא אצל בוב, מבלי שהדבר ישפיע על אליס או בוב.
מצד שני, כרטיס האספנות של קבוצת הכדורסל המועדפת על אליס הוא דוגמה טובה למשהו שהוא אינו ייחודי. כל כרטיס אספנות הוא בעל מאפיינים ייחודיים. לכרטיס עם תמונה של שחקן מסוים, בדרך כלל אין ערך זהה לקלף של שחקן אחר. נוסף על כך, גם כשבוחנים 2 קלפים זהים לחלוטין, גורמים אחרים כמו שנת הייצור או אופן שמירת הכרטיס יכולים לחולל שינוי בערך של הקלף.
דוגמה קיצונית למשהו שאינו ייחודי הוא יצירת אמנות. ציור, למשל, נוצר בדרך כלל כעותק מקורי אחד בלבד.
כשחושבים על משהו ייחודי שניתן להחלפה אפשר לחשוב גם על יהלומים. כל אחד מיוחד במינו אפילו אם המשקל והצבע שלהם זהה, הם עדיין שני חפצים שונים.
כעת, שידוע לנו מה פירושו “ייחודי”, נראה מה המאפיינים הנפוצים ביותר של NFTs.
ייחודיות – לכל NFT יש מאפיינים שונים הנשמרים בדרך כלל במסד הנתונים של האסימון.
נדירות – ישנם בדרך כלל מספר מוגבל של NFT כאשר ישנו עותק אחד בלבד, ניתן לאמת את מספר האסימונים בבלוקצ’יין, וכך אפשר לוודא כמה עותקים יש לכל NFT.
לא ניתן לחלוקה – לא ניתן לפצל את מרבית ה-NFT לאסימונים קטנים יותר, ולכן אין אפשרות לקנות או להעביר חלק מה-NFT.
בדומה לאסימונים סטנדרטיים, NFTs גם מבטיחים את הבעלות על הנכס, הם ניתנים להעברה והם חסינים מגניבה.
NFTs על רשת איתריום כאסימוני ERC721 ו-ERC1155
למרות שניתן ליצור NFT בכל בלוקצ’יין שתומך בחוזים חכים, הדוגמאות הבולטות ביותר הן תקני ERC-721 ו-ERC-1155 ברשת האיתריום.
לפני שנכנס לצד הטכני של אסימוני NFT, בואו נעבור במהירות על ההגדרה של ERC-20, מכיוון שהמושג יהיה שימושי לצורך השוואה.
ERC-20 הוא תקן ידוע ליצירת אסימונים בבלוקצ’יין של איתריום. חלק מהשימושים בתקן זה הם: מטבעות יציבים, כמו המטבעות USDT או DAI. ומשתמשים גם לטכנולוגיית דיפיי כמו בפרויקטים של LEND, YFI ו-UNI. כל המטבעות שהוזכרו זה עתה אינם ייחודיים לחלוטין ולא משנה אם נקבל USDT מחברנו או מאחת הבורסאות – הערך של כל מטבע יהיה זהה.
ERC-721 לעומת זאת הוא תקן נפוץ ליצירת אסימונים שאינם ייחודים. ERC-721 מאפשר ליצור חוזים שבאמצעותם ניתן ליצור אסימונים עם מאפיינים שונים. דוגמה נפוצה לכך היא פרויקט CryptoKitties המפורסם – משחק המאפשר לאסוף ולגדל חתלתולים וירטואליים.
ERC-1155 הוא השלב הבא ביצירת אסימונים ייחודיים. התקן מאפשר ליצור חוזים שתומכים גם באסימונים ייחודיים וגם כאלה שאינם ייחודיים. התקן נוצר על ידי Enjin – פרויקט המתמקד במשחקים מבוססי בלוקצ’יין. במשחקים רבים כמו World of Warcraft וורד אוף וורדקרפט, שחקן יכול להחזיק בשני פריטים ייחודיים למשל – חרבות, מגנים, שריונות. ואותו שחקן יכול גם להחזיק פריטים שאינם ייחודיים כמו זהב או חצים. תקן זה מאפשר למפתחים להגדיר אסימונים ייחודיים ולא ייחודיים ולהחליט כמה אסימונים יווצרו מהשילוב.
פרויקטים פופולארים ב-NFT
מלבד CryptoKitties שכבר הזכרנו, ישנם עוד כמה משחקים פופולריים למדי הממנפים את כוחם על ידי NFT כגון cryptopanks או Decentraland דיסנטרלנד .
Decentraland דיסנטרלנד היא דוגמה מעניינת מכיוון שהשחקנים יכולים לקנות אדמות דיגיטליות שניתן למכור בהמשך או להשתמש בהן כשטח פרסום בתוך המשחק.
דוגמאות נוספות לשימוש בNFT – הם פלטפורמות לאמנות דיגיטלית כמו, SuperRare וישנם אפילו מרקטפלייס ובורסאות כמו OpenSea.
דוגמה נוספת למשהו נדיר שניתן לייצר באמצעות NFT הן שמות דומיינים, למשל Ethereum Naming Service עם סיומת .eth, ודומיינים ייחודיים עם סיומת .crypto.
הדומיינים האלה יושבים על רשת האיתריום ויכול להיות שיהיו שווים הרבה מאוד כסף בעתיד.
כלומר, רכישת דומיינים באופן מבוזר.
חלק ממוצרי ה-NFT יכולים להיות יקרים. בקריפטו פאנקז, נמכר באפריל 2021 תמונה דיגיטלית בסכום של 16.9 מיליון דולרים. שמות דומיין כגון exchange.eth יכולים שווים מעל 500,000$.
NFTs ו-DeFi
כשמדובר ב-NFT למוצרי דיפיי יש פוטנציאל גדול. נכון להיום ב-DeFi, הרוב המכריע של פרוטוקולי ההלוואות דורשים בטוחות. אחד הרעיונות המעניינים הוא להשתמש ב-NFT כבטוחה להלוואות. המשמעות היא שניתן יהיה לספק NFT המייצג יצירה אמנותית, קרקע דיגיטלית או אפילו נדל”ן, כבטוחה וללוות כסף כנגדה.
זה נשמע מגניב, אבל הנה הבעיה. בפלטפורמות דיפיי והלוואות סטנדרטיות שלנו, כגון Compound או Aave, ניתן למדוד את ערך הביטחונות המסופקים בקלות על ידי שילוב של אורקלים של מחירים. המחירים
מתעדכנים ממספר מקורות מחוץ לבלוקצ’יין למשל מבורסות מרכזיות ומבוזרות. כשמדובר ב-NFT, השווקים לאסימונים כאלה לעיתים קרובות אינם נזילים, מה שהופך את תהליך עדכון המחירים לקשה.
כדי להבין את הבעיה הזו טוב יותר, דמיינו שמישהו קונה CryptoKitty נדיר ומשלם עבורו 10 איתריום. לאחר מכן הוא שם את ה-NFT כבטוחה ומלווה 1,750 DAI, בהנחה ש10 איתריום שווים 3,500$ ול-NFT שלו יש 50% LTV (שווי ההלוואה). לאחר מכן, אם אף אחד אחר לא מוכן לקנות את CryptoKitty המסוים הזה, אנחנו יכולים לומר שהשוק של NFT הספציפי הזה אינו נזיל או אפילו לא קיים. הדבר היחיד שאנו יכולים להניח הוא שה-NFT עדיין שווה את אותו הסכום בו הוא נמכר בפעם האחרונה. זוהי כמובן הנחה לא נכונה שכן ערך ה-NFT יכול להשתנות בצורה דרמטית למדי.
זו גם הסיבה שחלק מהפרויקטים שמציעים הלוואות עם בטחונות של NFT משתמשות במודל מעט שונה של הלוואות עמית לעמית. במודל זה, לווים יכולים להציע NFT כבטוחה ומלווים יכולים לבחור איזה NFT הם מוכנים לקבל לפני מתן ההלוואה. ה-NFT המשמש כבטוחה נשמר בחוזה נאמנות, ואם הלווה מפר את תנאי הלוואתו על ידי כך שאינו פורע את הסכום המושאל + ריבית בזמן, ה-NFT מועבר למלווה. תחום זה יחסית חדש ואחת החברות המשתמשות במודל זה היא NFTfi.
מלבד השימוש בביטחונות, NFTs יכולים גם לייצג מוצרים פיננסיים מורכבים יותר כגון ביטוח, אג”ח או אופציות. Yinsure מבית Yearn Finance היא דוגמה טובה לשימוש ב-NFT בתחום הביטוח. ב-Yinsure, כל חוזה ביטוח מיוצג כ-NFT שניתן לסחור בו גם בשוק משני כמו Rarible.
אם כבר מדברים על Rarible, התחלנו לאחרונה לראות מושגים של DeFi-native, כמו כריית נזילות, בשימוש על ידי פרויקטים של טכנולוגיית NFT.פלטפורמת Rarible, החלה לתגמל את משתמשיה באסימני ממשל RARI על יצירת, קנייה ומכירה של NFTs בפלטפורמה שלה.
לסיכום
עם שווי של למעלה מ-100 מיליון דולרים ו-6 מיליון דולרים רק החודש טכנולוגיית ה-NFT היא אחת הנישות הצומחות ביותר בקריפטו ויש לה פוטנציאל עצום, החל מגורי חתולים דיגיטליים ועד מוצרים פיננסיים מורכבים.
אז מה אתם חושבים על הפוטנציאל העתידי של NFT? האם אתם מכירים דוגמאות טובות אחרות שבהן ניתן להשתמש ב-NFT שקשור לתחום הדיפיי?