אם אתם בעניין של סרטון, תוכלו לצפות בוידאו הבא:
מעבר מהיר
ראשית, בואו נראה כיצד רשת Binance Smart Chain התחילה:
בחודש אפריל 2018, בינאנס אחת מבורסאות הקריפטו הגדולה ביותר, החליטה להשיק בלוקצ’יין משלה – Binance Chain.
הרעיון העיקרי מאחורי Binance Chain היה ליצור בלוקצ’יין מהיר שיכול לתמוך במספר עסקאות רב בו זמנית.
כדי להשיג זאת, הצוות שמאחורי Binance Chain בחר במודל Tendermint והוחלט להתמקד באפליקציה העיקרית-Binance DEX.
מכיוון שתחום ה-DeFi באיתריום פורח בתקופה האחרונה והבורסה המבוזרת של בינאנס לא זכתה לפופולריות רבה כפי שהיא ציפתה, הבינה בינאנס מהר מאוד שהתכונה העיקרית החסרה ל-Binance Chain היא היכולת להריץ חוזים חכמים ולאפשר לצוותים אחרים ליצור יישומים משלהם על רשת בינאנס (או להעתיק ברוב המקרים).
בשלב זה, קיבלה בינאנס החלטה מעניינת. במקום לנסות להוסיף יכולות של חוזים חכמים לבלוקצ’יין הרגיל של בינאנס ובכך להסתכן בהפחתת ביצועים, הם החליטו להשיק רשת נוספת במקביל לבלוקצ’יין בינאנס הרגיל וכאן נכנסת לתמונה הבלוקצ’יין החכם של בינאנס.
במהלך המאמר נקרא לבלוקצ’יין החדש של בינאנס בראשי התיבות “BSC”.
Binance Smart Chain
ברשת BSC שהושקה בחודש ספטמבר 2020 ובניגוד לבלוקצ’יין הרגיל של בינאנס, ישנה אפשרות מלאה לתכנות ותמיכה בחוזים חכמים.
אם תרצו להבין טוב יותר מהם חוזים חכמים ומדוע הם כה חשובים תוכלו להציץ במאמר הבא.
יצירת פלטפורמה חדשה מאפס עם חוזים חכמים, דורשת שנים של עבודה ומחקר. במקום לעשות זאת, החליטה בינאנס למנף את ההיכרות שלה עם המשתמשים והמפתחים של איתריום וביצעה פיצול של רשת האיתריום.
כמובן, שכפול של איתריום מבלי לבצע שינויים לא היה הגיוני במיוחד, ולכן בינאנס החליטו לבצע אופטימיזציה של הרשת החדשה ולשדרג אותה כך שיהיו בה עמלות נמוכות ותפוקת עסקאות גבוהה. זאת בתמורה לויתור על מאפייני הביזור ויכולת התנגדות לצנזורה של הרשת.השינוי שביצעה בינאנס הושג על ידי החלפת מודל הכרייה POW של איתריום במודל Proof-of-Staked-Authority ושינוי מספר פרמטרים אחרים כגון זמן כריית הבלוק ומגבלת העמלות לכל בלוק.
לפני שאנחנו קופצים לפרטים הטכניים של BSC, בואו נראה מדוע מלכתחילה היה צריך להקריב כמה ממאפייני הרשת. אנו יכולים להבין זאת טוב יותר על ידי הבנה מה זה Scalability Trilemma.
Scalability Trilemma
Scalability Trilemma הוא מודל שהוצג על ידי ויטאליק בוטרין מייסד איתריום, המודל מסייע להבין אילו פשרות צריך לקחת בחשבון כאשר מדברים על ארכיטקטורה של בלוקצ’יין.
לכל בלוקצ’יין יש 3 מאפייני ליבה אותם לא ניתן להשיג בו זמנית: אבטחה, סקלביליות וביזור. אז כדי לשפר משמעותית את אחד המאפיינים הללו צריך לוותר על האחרים.
Sharding הוא ניסיון לפתור אתגר זה בשכבת הבסיס על ידי פיצול של הבלוקצ’יין למספר רשתות קטנות יותר – “shards”. הגישה Sharding היא מה שבחרה רשת איתריום וזה אחד המרכיבים של שדרוג האיתריום 0.2.
למרבה הצער, sharding לבד אינו יכול לפתור את ה-trilemma במלואה ואפילו shards לא יוכלו לעבד מאות אלפי או אפילו מיליוני עסקאות בשנייה מבלי לוותר על ביזור ואבטחה.
זו גם הסיבה שקהילת איתריום החליטה להשתמש בפתרונות שכבה שנייה שיכולים להגדיל באופן דרמטי את הסקלביליות של הבלוקצ’יין מבלי לוותר על מאפיינים אחרים.
זה לא מפתיע שצצים הרבה פרויקטים אחרים שהחליטו להגדיל את הסקלביליות על ידי הקרבת שני המאפיינים האחרים. אחת הדוגמאות הבולטות ביותר היא EOS.
זו גם הגישה שעליה החליטה Binance Smart Chain ללכת.
ארכיטקטורה
הבלוקצ’יין החכם של בינאנס, משתמש במנגנון Proof-Of-Staked-Authority במקום להשתמש ב- Proof-of-Work או Proof-of-Stake.
במודל זה, כל העסקאות מאומתות על ידי קבוצה של צמתים הנקראים מאמתים (כורים). מאמת יכול להיות פעיל או לא פעיל. מספר המאמתים הפעילים מוגבל ל-21 ורק המאמתים הפעילים זכאים לאמת עסקאות.
מאמתים פעילים נקבעים על ידי דירוג כל המאמתים על סמך כמות מטבעות ה-BNB שהם מחזיקים. 21 המאמתים עם הכמות הגבוהה ביותר של BNB הופכים פעילים ומאמתים בלוקים. המאמתים נבחרים פעם ביום.
מאמתים יכולים גם לעודד את מחזיקי הBNB האחרים להיות “אפוטרופוס” המטבעות שלהם וכך מלבד לנעול את הBNB שלהם, יוכלו לנעול מטבעות נוספים.
הערה חשובה – כל עמלות העסקה המתבצעות על BSC משולמות במטבע BNB שהוא המטבע העיקרי של הרשת, באופן דומה לאופן שבו ETH הוא המטבע העיקרי של הבלוקצ’יין ברשת איתריום.
כמו כן, כיום, כל המאמתים ברשת שייכים לבינאנס מה שמפר את עקרון הניטרליות בבלוקצ’יין.
בניגוד לאתריום ולביטקוין, אין תגמולים על כריית בלוק BSC. משמעות הדבר היא כי המאמתים מקבלים רק את עמלות העסקאות המשולמים ב-BNB ואין תגמול קבוע לכל בלוק.
למרות שמודל הכרייה של PoSA מאפשר להשיג זמן כרייה קצר ועמלות נמוכות על העסקאות, הוא עושה זאת במחיר של ביזור והפחתת אבטחת הרשת.
כעת, בואו נראה כיצד המודל המבוסס על PoSA אפשר לצוות BSC להפחית את הזמן והעלות של אימות העסקאות.
זמן כריית בלוק הצטמצם מסביבות 13 שניות באיתריום לכשלוש שניות בערך ברשת החכמה של בינאנס. זה מאפשר תפוקת עסקאות גבוהה יותר וזמן אישור עסקאות מהיר יותר.
פרמטר חשוב נוסף זהו מגבלת הגז בבלוק (מגבלת עלות העסקאות לכל בלוק). פרמטר זה מחליט בעצם כמה עסקאות יכולות להכנס לבלוק אחד. באיתריום, הכורים צריכים להגיע להסכמה ולהחליט באיזה ערך הם רוצים להגדיר זאת.
הגדלת מגבלת הגז בבלוק, בדומה להפחתת זמן הבלוק, מגדיל את כמות הנתונים המיוצרים בבלוקצ’יין, מה שמקשה על משתמשים בודדים להפעיל את הצמתים.
שוב, זו לא בעיה בBSC שכן 21 המאמתים ברשת יכולים פשוט להריץ את הצמתים שלהם על חומרה חזקה כאשר העומס בבלוקצ’יין גדל מעבר למה שניתן לטפל בחומרה פרטית ורגילה.
בזמן כתיבת מאמר זה, מגבלת הגז לבלוק מוגדרת כ-12.5M גז באיתריום ו-30M ב-BSC.
בגלל שמגבלת הגז לכל בלוק ברשת בינאנס גדולה, אנו יכולים להבחין שכמות הנתונים על הרשת גדלה בקצב מהיר פי 10 בהשוואה לזאת שבאתריום.
נכון לעכשיו, עם גודל בלוק ממוצע של 40,000 bytes, הרשת של בינאנס גדלה בכ-1.15 ג’יגה-בייט ליום שהם 420 ג’יגה-בייט בשנה.
בעוד כמה שנים הגדילה כמובן תגרום לביטול היכולת של כרייה על ידי חומרה פשוטה.
כעת, כאשר אנו מבינים קצת יותר על ארכיטקטורת BSC, בואו נראה על מה מדובר ב-CeDeFi.
CeDeFi
כידוע, משמעות המושג DeFi מייצג את תחום מימון מבוזר. CeFi הוא ההפך מ-DeFi וכפי שאנחנו יכולים כנראה לנחש המושג מייצג מימון ריכוזי. CeDeFi הוא מונח שטבע מנכ”ל בינאנס המתאר בעצם פיתרון מעורב בין מימון ריכוזי ומימון מבוזר. כאשר BSC היא דוגמה טובה לכך.
מהם היתרונות של פתרון כזה?
CeDeFi מאפשר למשתמשים להרגיש שהם משתמשים ב-DeFi מבלי לשלם עמלות עסקה גבוהות.
עמלות נמוכות מעודדות את המשתמשים לפעול במספר פרוטוקולי DeFi שונים כגון בורסות מבוזרות, פרוטוקולי הלוואות, מתן נזילות, פארמינג ועוד.
נוסף על כך, CeDeFi גורם למשתמשים להכיר את אפליקציות ה-DeFi הנפוצים ולהשתמש בהם למשל ביישומים כמו: Metamask ו-explorers.
השילוב בין ריכוזי למבוזר מאפשר לצוותים חדשים ליצור את החוזים החכמים שלהם בעלות מופחתת בהשוואה למה שהם יצטרכו לשלם בבלוקצ’יין של איתריום. בדרך זו הם יכולים לבדוק בקלות את החוזים שלהם ולקבל משוב בעלות נמוכה. בדיקות בתוך מערכת אקולוגית עם תמריצים כלכליים ממשיים בדרך כלל עובדות הרבה יותר טוב מאשר רק בדיקה ברשת טסטים.
רשת BSC ו-CeDeFi החלו לצבור פופולריות רבה לאחרונה. הפופולריות נובעת בעיקר מעלויות עסקה גבוהות באיתריום.
כידוע, BSC הוא פיצול של איתריום ולכן ישנה האפשרות להריץ בדיוק את אותם חוזים חכמים כמו אלה שבאיתריום. ובגלל זה הפיצול איפשר לרשת לאתחל במהירות את המערכת האקולוגית שלה על ידי העתקה או חיקוי של היישומים הפופולריים באיתריום.
משתמשים יכולים להתחבר לאפליקציות מבוססי BSC על ידי החלפת הרשת שלהם ב- Metamask מאיתריום לרשת החכמה של בינאנס. המשתמשים יכולים לחפש את העסקאות שלהם ב-bscscan.com שזה פחות או יותר העתקה של etherscan.com.
משתמשים יכולים לסחור ב-Pancakeswap – פיצול של Uniswap.
הם יכולים להלוות וללוות על ונוס – פיצול של Compound ו-yield באמצעות Autofarm – פרוטוקול הדומה לרשת Yearn.
הרשת החכמה של בינאנס, בדומה לאיתריום, מאפשרת גם ליצור אסימונים חדשים באמצעות תקן BEP-20 – המקביל לERC-20 של איתריום.
לסיכום
נראה ש-BSC הצליחה לעשות הרבה מאוד רעש ולהשיג מספר רב של משתמשים ונפח מסחר גדול בפרק זמן קצר מאוד.
ההחלטה לחקות את איתריום ולאפשר למשתמשים ומפתחים לתקשר עם כלים ופרוטוקולים של DeFi שהם כבר מכירים הייתה חכמה למדי – אך לטווח קצר.
העיתוי היה גם טוב במיוחד. הפופולריות של איתריום בשילוב עם פיתוח מוצרים פיננסים שעדיין בעיצומם ושוק שורי הביא לעלות העסקאות באיתריום להיות גבוהים בשביל משתמשים קטנים ואלו נאלצו למצוא אפשרות אחרת אם הם עדיין רוצים להשתתף בעולם ה-DeFi.
בנוסף לכך, בינאנס הצליחה למנף את מעמדה כאחת מהבורסות המובילות ולגרום למיליוני המשתמשים שלה למשוך בקלות BNB ומטבעות אחרים ישירות מ-BSC על ידי כך שהגדירה את הרשת כברירת מחדל בבורסה.
השאלה העיקרית שיש לשאול כאן היא האם מדובר בצמיחה לטווח קצר שקוראת רק בגלל עמלות העסקה הגבוהות באיתריום? נזכיר שבקרוב יוצא לאיתריום גרסה מחודשת בה עלויות העסקה יופחתו משמעותית.