מעבר מהיר
MakerDAO – פלטפורמת הלוואות חדשנית
MakerDAO הוא מראשוני הפרויקטים שקמו כדי להביא את רעיון ה DeFi לכדי מימוש.
הפרויקט (מכונה גם: ״מייקר״) קם כדי להפוך את שוק ההלוואות לפשוט הרבה יותר.
מטרתו העיקרית של פרויקט מייקר היא לאפשר יצירה של מטבע קריפטו אשר לא מושפע מהתנודתיות המאפיינת את השוק, ומטבע אשר לא דורש אמון בבני אדם אלא אמון בחוזה חכם (קוד) שיקיים את כל התנאים.
מייקר הוא ארגון המפתח טכנולוגיות הלוואה, חסכון, ופיתוח של מטבעות יציבים על בסיס הבלוקצ׳יין של את׳ריום.
מייקר פיתחו פרוטוקולים המאפשרים לכל אחד עם מטבע ETH, BAT, WBTC ונוספים לקחת בעצמם הלוואות בצורת מטבע יציב שנקרא DAI, שפותח ע״י מייקר.
על ידי נעילת כספם בחוזה חכם, המשתמשים יכולים לייצר כמות מסוימת של מטבעות DAI, ככל שיותר מטבעות שהפלטפורמה תומכת בהם יופקדו, הם יוכלו ללוות יותר מטבעות DAI.
כאשר המשתמשים רוצים לשחרר את המטבעות שהפקידו לפלטפורמה, כלומר, להחזיר את ההלוואה שלקחו, הם מחזירים את ההלוואה באותם מטבעות DAI שהם לקחו בהתחלה, בתוספת העמלות שנגבות בתהליך.
בזמן ההחזרה, מייקר ״שורפת״ את המטבעות שהוחזרו, וכך היא שומרת שלא יהיו יותר מדי מטבעות DAI בשוק, ויציבותו נשמרת.
להבדיל ממוסד פיננסי מסורתי, פרויקט מייקר, שקם על רעיון ה DeFi, מסתמך רבות על ״חוכמת ההמונים״, ולכן במייקר אין ישות מרכזית או הנהלה מרוכזת שמקבלת החלטות בצורה עצמאית, אלא כל החלטה עוברת דרך הצבעה ב״ממשלה״ של הפלטפורמה, ממשלה המורכבת ממשתמשים בכל העולם, ושעליה נפרט כאן עוד בהמשך.
ומה כל כך חשוב בתנודתיות נמוכה? עד להקמת פרויקט מייקר, לקיחת הלוואה במטבעות קריפטו הייתה, בלשון המעטה, לא נוחה בכלל.
שוק הקריפטו הוא שוק שמתאפיין בתנודתיות גבוהה, כך שאדם שלקח הלוואה לדוגמא של 10 מטבעות קריפטו מסוימים שערכם היה שווה ל100$, ופתאום ערכו של המטבע זינק בצורה חדה, יכול המשקיע למצוא את עצמו בחובות גבוהים הרבה יותר מהסכום הראשוני שלקח בהתחלה.
כאן נכנס לתמונה פרויקט מייקר והפתרונות שהוא מפתח.
אבל לפני שנגיע לעיקר, נצטרך לענות על שאלה קריטית אחת:
למה אנחנו צריכים מטבעות יציבים?
בעיה מרכזית שכל משקיע קריפטו מתמודד איתה היא בעיית התנודתיות הגבוהה שמאפיינת את השוק.
לכן נוצרו המטבעות היציבים (Stablecoins), והם נותנים פתרון בדיוק לאותה בעיה, ברוח המאמר ניקח כדוגמא את מטבע DAI, שנקרא גם ״דולר דיגיטלי״, המגובה בETH וכך שומר על ערכו, DAI שומר על יחס של 1:1 מול ערך הדולר, שאומר שכל DAI שווה בדיוק דולר אחד, ומאפשר את כל אופציות המסחר שהדולר מאפשר, ביחד עם היתרונות של בלוקצ׳יין ומטבעות קריפטוגרפיים שמתאפיינים במהירויות העברה גבוהות, זמינות להעברה 24/7 (בניגוד לבנקים שפתוחים בשעות ספציפיות ביממה), עמלות מסחר נמוכות וכד׳.
מה מייחד את מטבע DAI ממטבעות יציבים אחרים
רוב המטבעות היציבים בשוק הקריפטו מגובים על ידי כסף בעולם האמיתי.
משתמשים מפקידים כסף, לרוב דולר, ומקבלים טוקנים בערך של 1:1 מההפקדה שלהם.
לדוגמא, אם אדם רוצה להחליף 100$ ב100 טוקני USDT, הוא יקבל בדיוק את אותו ערך על ההפקדה, ובכל עת אפשר לבצע את הפעולה ההפוכה ולהחזיר 100 טוקני USDT, ובתמורה לקבל 100$.
DAI הוא קצת יותר מסובך מזה, כמו שנפרט בהרחבה בהמשך, כדי להחזיק מטבעות DAI צריך לבצע הפקדה של את׳ריום לחוזה חכם, וצריך להפקיד 50% יותר מערך הDAI שנקבל, כדי לספק הגנה מפני התנודתיות של האת׳ריום.
כך שמטבע הDAI מספק בטוחות גבוהות הרבה יותר מערכו כדי לשמור על המשתמשים מפני התנודתיות בשוק, וכדי לשמור על ערך של בדיוק דולר אחד למטבע ה DAI, מה שמאפשר למשתמשים להיות בטוחים הרבה יותר ביציבותו של המטבע ולבצע מסחר בעולם האמיתי באמצעות מטבעות DAI.
איך זה עובד, בפועל
כפי שכבר הזכרנו למעלה, כדי לקחת הלוואה צריך להפקיד מטבעות מסוימים שנתמכים בפרוטוקולים של מייקר כ״בטוחה״ להלוואה שלנו, ועל כל הפקדה כזאת אנחנו יכולים ללוות כ66% מהערך שהפקדנו.
באופן זה כל משקיע שמקבל DAI יכול להיות בטוח מאוד בערך המטבע שלו, כי הוא יודע שלמטבע שלו קיימות בטוחות בגובה של פי 1.5.
למען הנוחות, נצא מנקודת הנחה שהפקדנו בטוחה בצורת מטבע אחד של ETH, נניח שמחירו הוא 150$ (לא להיבהל, רק בשביל הדוגמא!), לכן, שני שלישים מאותה הפקדה יספקו לנו את האפשרות ללוות מהמערכת 100$, משמע 100 מטבעות DAI.
צמיחת מייקר בשנה האחרונה
מה אלו הפרוטוקולים שמייקר פיתחו?
פרוטוקול הוא מאגר חוקים או ״חוזה חכם״, שמקל על קבוצות של יחידים או רבים לבצע תקשורת ביניהם, על ידי פיתוח של פרוטוקולים כאלה, מייקר מייתרת את הצורך בגוף שלישי המשמש כמפקח על עסקאות, בכך שכל תנאי העסקה מבוטאים בחוזה חכם שנוצר בין כל צדדי העסקה.
אז מה היתרונות בהשקעה במייקר?
במילה אחת: מינוף.
מינוף היא היכולת להשתמש במשאבים נתונים, להשגת משאבים רבים יותר בהמשך.
לצורך הדוגמא בלבד, נניח ואני משקיע פרטי אשר מאמין במטבע האת׳ר, ומאמין שהערך שלו רק יעלה ככל שהזמן יעבור.
אני גם רוצה למנף את היכולת שלי, ולכן אני מפקיד, לדוגמא, מטבע ETH אחד בשווי 150$, ובינתיים מקבל 100$ בצורת DAI שאני יכול להשתמש בהם כרצוני, אם הערך של ה ETH שהפקדתי בהתחלה יעלה ל300$ לדוגמא, אצטרך להחזיר רק את 100 מטבעות ה DAI שלוויתי בהתחלה.
ככה, גם הערך של המטבע שלי עלה, וגם קיבלתי עוד מטבעות קריפטו להשתמש בהם כרצוני, ובעצם מינפתי את המשאבים שהיו לי בהתחלה, והשגתי ערך גדול יותר בהמשך.
עוד סיבה להשתמש ב DAI, נקראת תכנון מס קריפטו, והיא מתבצעת בעזרת ״כספות מייקר״.
בקצרה, הכספות מאפשרות למשתמשים להפקיד מטבעות קריפטו כבטוחה ולקבל בתמורה מטבעות DAI.
בכל זמן נתון, הערך שיהיה בכספת יהיה לפחות פי 1.5 מערך הDAI שנלקח, זהה לתהליך שפירטנו למעלה.
ולמה לנו לעשות את זה?
לצורך הדוגמא, ישנו משקיע ישראלי אשר מחזיק בכ 100 מטבעות את׳ר ויש לו רווח לא ממומש על העסקה שלו.
הוא קנה אותם לפני שנים במחיר של כ 10$ למטבע, ולשם ההדגמה נניח שהמחיר היום הוא 100$.
לכן, בסך הכל המשקיע הרוויח כ 9,000$ על העסקה שביצע. (התחיל עם 1,000$, סיים עם 10,000$)
בגלל שחלים על המשקיע חוקי המס הישראלים, אם הוא יממש את הרווח עליו לשלם כ25% מס על רווחיו (כ2,250$).
כאן מגיע הרעיון של ״כספות מייקר״, במקום לשלם מס, המשקיע יכול לפתוח כספת בפרויקט מייקר.
על פתיחת כספת והפקדה של 10,000$ יקבל המשקיע שלנו כ 6,666 מטבעות DAI.
המשקיע יוכל לעשות עם המטבעות האלה ככל העולה על רוחו, כולל היכולת להעביר אותם לבורסות אחרות ואז להחליף אותם בדולרים, ולקנות בהם דברים בעולם האמיתי.
ברגע שירצה לפדות את ההפקדה שביצע בהתחלה, יצטרך להחזיר בדיוק את מספר מטבעות הDAI שלווה בהתחלה.
באופן זה, המשקיע גם ביצע מינוף ליכולת הכלכלית שלו, וגם חסך מסים בשווי של יותר מאלפיים דולר.
האם יש סיכונים בהשקעה במייקר?
אחד הסיכונים העיקריים הוא כמובן, ירידה פתאומית וחדה בערכו של המטבע איתו בוצעה ההפקדה.
לדוגמא, אם ערך ה ETH נופל מתחת לנקודה מסוימת, באופן כזה שערכה של ה״בטוחה״ שהפקדנו נופל מערך ההלוואה שנלקחה במטבעות DAI, החוב מסולק באופן אוטומטי, כך שכל מטבעות הETH נמכרים כדי לשלם בחזרה את מטבעות הDAI בנוסף לעמלות.
על ידי מנגנון הנזילות הזה מייקר שומרת על הלקוחות שלה שלא ייקחו הלוואות גדולות מדי, כי תמיד קיים הסיכוי שהערך של המטבע שהפקדנו יצנח ונפסיד את הערך שהפקדנו בהתחלה.
ממשלת מייקר
כפי שנכתב בתחילת המאמר, כל החלטה במייקר מסתמכת על חוכמת ההמונים.
כמו כל מכשיר פיננסי, גם במייקר קיימות עמלות מסחר. הנקראות בשם ״עמלות יציבות״, (Stability Fee).
העמלות האלה נקבעות על ידי ממשלת מייקר, ממשלה שבה כל אחד יכול להשתתף על ידי החזקת מטבע MKR, מטבע שפותח גם הוא על ידי חברת מייקר.
כדי לשמור על שקיפות הפלטפורמה ועל כך שהעמלות לא יהיו מופרכות, כל בעל מטבע MKR מקבל זכות הצבעה על גובה העמלות.
אם העמלות יהיו גבוהות מדי = פחות אנשים יימצאו את מייקר כמקום אטרקטיבי ללקיחת הלוואה.
ואם העמלות יהיו נמוכות = פוטנציאל הרווח קטן משמעותית.
לכן, על ידי חוכמת ההמונים, מייקר שומרת את מחיר העמלות שלה במחיר סביר לכל הדעות, ושומרת על המחיר מלהגיע לטווחים מופרכים אשר משרתים בעיקר את בעלי ההון הגדולים.
העתיד של הפרויקט?
נכון לתחילת 2021, יותר מ6 וחצי מיליארד דולר נמצאים בפרוטוקולים של מייקר, כאשר בתחילת 2020 היו במערכת רק 600 מיליון דולר, הצמיחה העצומה הזאת מגיעה בעקבות הצלחת הפלטפורמה, ותאוצת כל תחום ה DeFi בכללותו.
מהמספרים הללו ניתן להסיק כי קיימת כמות עצומה של משקיעים שמשתמשים בפלטפורמה, ומהסתכלות על כלל יישומי ה DeFi, נראה כי התפיסה הזו מחלחלת לאט לאט לחיינו, ושהמוסדות הפיננסים כפי שאנחנו מכירים אותם היום מתחילים להשתנות, ונשאר רק לחכות ולראות לאיזה כיוון תמשיך המגמה.