אי שם בינואר 2014 כשרובנו הגדול עוד צמצם עיניים בחשד לשמע צמד המילים “מטבע וירטואלי”, הושק פרויקט מעניין שנקרא Xcoin. המטבע נוצר כפיצול ממטבע הביטקוין המקורי.
כאלטקוין מן המניין, באופן טבעי תויג Xcoin כמטבע מפוקפק שנוצר לגריפת רווחים מהירה ליוצריו. לאחר זמן מה הוחלט לשנות את שמו ל – DarkCoin.
שינוי שמו של המטבע, כמו גם תכונותיו הייחודיות, הניעו את המשקיעים לרכישתו, ועד מהרה הוא נסחר בצורה מאסיבית ברשת האפלה.
בשנת 2016, תודות למאמצים כבירים, המטבע מוגר מהרשת האפלה, ושמו שונה בפעם האחרונה למטבע שהיום אנחנו מכירים כ – DASH.
נכון לכתיבת שורות אלו, נפח השוק של המטבע עומד על כ-4.3 מיליארד דולרים.
אז מה כל כך מיוחד במטבע דאש? ולמה בכלל אני מספר לכם את זה?
התשובה היא Masternodes.
Xcoin, הגלגול הראשון של דאש, היה המטבע הראשון שמימש בפרוטוקול את טכנולוגיית המאסטר נוד.
הפרוטוקול נוצר בשביל לספק למשתמשים אפשרות לבצע העברות בזק (InstantSend), העברות אנונימיות (PrivateSend), ומנגנון דמוקרטיה להחלטות מהותיות ברשת.
אבל לפני שנדבר על הפן הכלכלי שבטכנולוגיה, נצטרך תחילה להבין את מרכיביה.
מה זה Masternodes?
כשחוליה (node) מוכרת כמאסטרנוד, היא מקבלת מנדט לאשר העברות בצורה מידית וללא תהליך כרייה, ולייצר מטבעות עבור עצמה תמורת העבודה שעשתה.
תהליך אישור העברות ויצירת המטבעות החדשים מוגן מזיוף בזכות מנגנון פיקוח של המאסטרנודים שברשת. הפיקוח נעשה על ידי החברים האחרים ברשת המאסטרנודים. אחת והתגלה ניסיון זיוף, בין אם העברה או כרייה, המאסטרנודים האחרים יגלו זאת. הם יטילו עליו קנס ויבטלו את הפעולה.
נקודה חשובה שיש לציין היא, שלמאסטרנוד גם אין אינטרס כלכלי לרמות. רמאות ברשת מורידה את אמון המשתמשים, מה שבתורו מביא לנפילה בערך המטבע. הקנס הוא כפול, אם כן, למאסטרנוד הסורר.
אוקי.. אבל איך זה קורה בפועל?
כאשר משתמש מחליט להקים Masternode עליו לעבור ארבעה שלבים פשוטים:
- יש להוריד את הבלוקצ’יין המלא של המטבע למחשב האישי.
- לאחר הורדת הבלוקצ’יין נדרש המשתמש להפקיד בטחונות על פי דרישת הפרוטוקול של אותו מטבע. לצורך ההמחשה, עם דאש נדרשת הפקדה של 1000 מטבעות.
- יש להגדיר את החוליה כמאסטרנוד.
- יש לשדר בקשת הצטרפות לרשת. הבקשה כוללת נתונים טכניים כגון: כתובת IP, כתובת לתשלום והוכחת בטחונות – מספר טרנזקציה על סך הבטחונות הנדרשים לכתובת של המאסטרנוד.
היתרון הגדול של המאסטרנוד
למי שזוכר, ברשת הביטקוין יש לבצע עבודת כרייה (פתרון חידה מתמטית מורכבת) בשביל לאשר העברות ולהוסיף בלוק לרשת.
מעבר לכך שתהליך הכרייה תובעני למדי כלפי המכונה מבחינת דרישות מערכת, אין אפשרות להאיץ אותו, ולרוב גם כדאי לחכות כמה בלוקים כדי לוודא שהטרנזקציה הבשילה.
עם מאסטרנוד, התהליך פשוט ומידי:
המאסטרנוד מוודא שהטרנזקציה חוקית (כי הוא מכיל את כל הבלוקצ’יין) ומאשר אותה. כך הוא מבצע לכל הטרנזקציות על הבלוק.
כפי שהזכרנו קודם, הרשת סומכת על המאסטרנוד שלא ירמה בעזרת מנגנון פיקוח מתוחכם למדי.
עם זאת, שאר המאסטרנודים עדיין מבצעים בדיקה זריזה לבלוק החדש כדי לוודא שאין פערים/טעויות/רמאות, ובמידה והם מוצאים היבט שאינו תקין, הבלוק מתייתם והמאסטרנוד שאישר אותו מקבל קנס.
תהליך זה מאפשר העברות בזק, וגם העברות אנונימיות, שכן חלק מרשתות המאסטרנוד מאפשרות העברות “פרוקסי”. כסף מופקד אצל מאסטרנוד –> המאסטרנוד ממסך את ההעברות ומבצע תהליכי ערבוב –> המאסטרנוד שולח את הסכום המבוקש לכתובת המשלוח המקורית.
בצורה כזאת, אין דרך לדעת מה הייתה ההעברה המקורית. כמובן, זו הייתה הסיבה העיקרית שבשלב מסוים המטבע היה מאוד פופולרי באתרים מפוקפקים.
איך מייצרים הכנסה פאסיבית ממאסטרנוד
כמו שכבר ראינו, המאסטרנוד מקבל מנדט לייצר מטבעות תמורת העבודה שהוא מבצע בשביל הרשת. לייצר מטבעות פשוטו כמשמעו – בכל פעם שנוצר בלוק חדש, אחד המאסטרנודים מקבל “תשלום”.
ובתחילה זה באמת היה כך – המשקיעים הראשונים של דאש הניבו תשואה של אלפי ועשרות אלפי אחוזים, כשבנקודת זמן מסוימת שווי המאסטרנוד הרקיע ל100 אלף דולר (!).
אך בהשקעות כמו בהשקעות, לאחר ההצלחה המטאורית של דאש, התחילו לבצבץ מטבעות מאסטרנוד כמו פטריות אחרי הגשם. לרוע מזלם של המשקיעים, רובם היו מטבעות “פאמפ אנד דאמפ” שמטרתם הייתה גריפת רווחים מהירה ליוצריהם. אותם מפתחים שחררו את המטבעות, מכרו הכל וברחו עם הכסף כשלמשקיעים נשארו הררי מטבעות שאף אחד לא רוצה לקנות.
עם זאת, חלק מהם באמת שגשגו, והמשקיעים הניבו רווחים יפים – לעתים של כמה מאות או אלפי אחוזים על ההשקעה הראשונית.
למי שמעוניין להשקיע וליצור הכנסה קבועה, זה בהחלט אפיק פוטנציאלי, ורצוי לעיין ברשימת המטבעות עם מאסטרנודים . בסופו של דבר, עם ידע טכני בסיסי יחסית, אפשר להרים מאסטרנוד בשעות ספורות ולהתחיל לייצר מטבעות.
עם זאת, יש די והותר מטבעות “שקר כלשהו” שנועדו להבטיח הרבה ולקיים מעט. מומלץ בחום לחקור היטב את המטבע לפני שמקימים מאסטרנוד כדי לוודא שאכן יש פוטנציאל רווח אמיתי, ולא ללכת שולל אחרי הבטחות שווא של נוכלים מיומנים.
בהצלחה!
תודה לכל מי שקרא. תגובות, הערות, הארות ושאלות יתקבלו בשמחה.
הכותב הינו דן, מפתח בלוקצ’יין ובאקנד, ותרם בין השאר לפרויקטים כמו: K-Pay, Stakebase, BitcoinGreen וכו’.
כשדן אינו עסוק בפיתוח, הוא משחק טניס, רץ, מדבט או סתם קורא ספר 🙂
דן נכנס לתחום הקריפטו מטעם העבודה, והיום כבר מעריץ נלהב. ומקווה שגם אתם!
שלום וברכה האם ידוע לך מה התייחסות רשות המיסים למאסטר נוד האם הוא מוגדר כריה ואז המס הוא מדורג או שזה לא מוגדר הכרעה והמס הוא הוני