בניגוד לרשת הביטקוין, שתפקידה העיקרי הוא להעביר ערך כספי בין משתמשים מבלי לערב צד שלישי, לאיתריום תכונה ייחודית נוספת, המאפשרת לפלטפורמה ליצור חוזים חכמים ויישומים מבוזרים, הידועים גם בשם dapps.
חוזים חכמים הם פרוטוקולי מחשב, באמצעותם אפשר לאמת או לאכוף הסכם דיגיטלי כלשהו.
בואו נצלול לעומק העניין.
מעבר מהיר
בלוקצ’יין וביטקוין:
כדי להבין טוב יותר את כל נושא האיתריום, עלינו לבצע סקירה קצרה על מנת להבין את המושג “בלוקצ’יין“. אם כבר שמעתם עליו בעבר, זה וודאי היה בהקשר לביטקוין.
בכל הנוגע למטבע הביטקוין, תפקידה של רשת הבלוקצ’יין הוא להעביר ערך כספי בין משתמשים מבלי לערב צד שלישי, כלומר מבלי להיעזר בבנק, בפייפאל או בממשלה.
למעשה, רשת הבלוקצ’יין הופכת את הצורך במתווכים למיותר ומאפשרת למערכת לפעול ללא צורך בשליטה של גוף יחיד ומרוכז.
מהי פלטפורמת איתריום וכיצד היא נולדה?
הרעיון של רשת האיתריום הוצע לראשונה בסוף שנת 2013, על ידי ויטליק בוטרין, אז בן 19 ופעיל אקטיביסט בתחום הביטקוין.
ויטליק ראה את הפוטנציאל הגלום ברשת הבלוקצ’יין של הביטקוין ושאף לשפר את תכונותיה וליצור פלטפורמה חדשה, שיכולה למנף אותה באופן היפותטי לאחסון והפעלה של תוכנות מחשב מבוזרות ברחבי הרשת הבינלאומית.
ויטליק עזב את לימודיו באוניברסיטת Waterloo ופרסם את הנייר הלבן (מסמך הסבר אינפורמטיבי) שנתן את האות להתחלת תקופת האיתריום.
בטיוטה הראשונית, פורסם כי המטרה היא ליצור מחשב עולמי מבוזר לביצוע ואחסון של תוכנות מחשב, אשר ייעודו יהיה ליצור פלטפורמת מחשוב מבוזרת המנצלת את מלוא הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיית הבלוקצ’יין.
דיון של ויטליק וחברי איגוד הביטקוין הישראלי, שנת 2013.
חזונו של ויטליק התממש וכיום איתריום פועלת כתוכנת קוד פתוח, אשר מבוססת על טכנולוגיית הבלוקצ’יין ופועלת על ידי מנגנון ‘הוכחת העבודה’ (Proof of Work).
באמצעות שפת התכנות “סולידיטי” (אשר נכתבה במיוחד עבור איתריום), כל אדם יכול ליצור אפליקציות מבוזרות אשר לא נשלטות ע”י אף אחד.
לאחר יצירת האפליקציה, אלפי המחשבים המחוברים לרשת הבלוקצ’יין של איתריום יוודאו כי היא עובדת בדיוק לפי הכללים שהוגדרו לה.
באופן כללי, ניתן להגדיר את איתריום ככלי לביזור האינטרנט.
חשבו על זה כך:
חברת פייסבוק מרוויחה כסף מתכנים המשותפים ע”י הגולשים ואילו יוצרי התכנים לא מקבלים כסף או אחוזים מסוימים מהכנסות התכנים שלהם, אלא מתוגמלים באמצעות לייקים ושיתופים.
תארו לכם אפליקציה דומה לפייסבוק, מבוזרת, בה הלייקים יומרו לכסף ובכל שיתוף יוצר התוכן ירוויח מטבע דיגיטלי.
במצב כזה, סוף סוף נוכל לבזר את השליטה באינטרנט ונגרום לחברות הענק לתגמל גם את משתמשי הקצה.
קראו עוד במאמר חוזים חכמים
איך איתריום עובדת? חוזים חכמים
את האפשרות להפעיל אפליקציות ותוכנות מבוזרות (dApp) ניתן לבצע באמצעות חוזים חכמים. מדובר למעשה בקטעי קוד המאפשרים את יישום החוקים שכתב היוצר.
חוזים חכמים פשוטם כמשמעם: מדובר בחוזים המבצעים את הכתוב בהם כאשר תנאי ההסכם בין הקונה למוכר נכתבים ישירות לשורות הקוד. הקוד וההסכמים הכלולים בו, קיימים ברחבי רשת blockchain מבוזרת ופומבית.
חוזים חכמים מאפשרים את ביצועם של עסקאות מהימנות והסכמים בין גורמים שונים, אנונימיים, ללא צורך בסמכות מרכזית, מערכת משפט או מנגנון אכיפה חיצוני. הם הופכים את העסקאות לשקופות, ניתנות למעקב ובלתי הפיכות.
ניתן לכתוב את החוזים החכמים על גבי הבלוקצ’יין של איתריום – שם כורי האיתריום ומשתמשי הרשת מאמתים כי ההסכמים הללו מבוצעים על פי כלליהם.
מה אפשר לעשות עם איתריום בימינו?
האפליקציות והחוזים הנכתבים על גבי רשת האיתריום מתפתחים בכל רגע נתון ונכון להיום, אלו הפעולות שניתן לבצע על גבי הרשת:
- אמצעי תשלום – בניגוד למה שרבים חושבים, רשת האיתריום ומטבע האיתר הם לא אותו דבר.
מטבע ה-ether הוא המטבע הראשי שנסחר על גבי רשת האיתריום ובעזרתו מועבר ערך בין משתמשים. יש מספר חנויות אינטרנט המקבלות את מטבע האית’ר כאמצעי תשלום, וארגונים רבים מקבלים את המטבע כתרומה. - הנפקת מטבעות ראשונית (ICO) – רשת האיתריום היא הבסיס לגיוס כספים באמצעות הנפקת מטבעות דיגיטליים.
חשוב להבין כי מטבעות דיגיטליים הם למעשה חוזים המציינים ערך שעובר מארנק לארנק. לכן, מטבעות דיגיטליים רבים נכתבו על גבי רשת הבלוקצ’יין של איתריום במטרה לגייס כספים. - אפליקציות ומשחקים – ניתן ליצור משחקים עם חוקים ברורים על גבי רשת האיתריום, אשר המשתמשים בהן יתוגמלו בכסף.
לדוגמה: חוזה חכם שיפעל כך שכל משתמש המשחק במשחק יריות מסוים ישלם בתחילתו 10$ באיתריום ורק השחקנים אשר עברו את שלב 20 במשחק (לדוגמה) יקבלו את היתרה של משתמשי המשחק שלא צלחו את השלבים. - תוכנות ורשתות חברתיות – נכון לכתיבת שורות אלו, קיימות מספר פלטפורמות של רשתות חברתיות אשר מנוהלות על ידי חוזים חכמים.
ניתן להבחין באפליקציית peepeth – שהיא המקבילה לטוויטר – בה המשתמשים מרוויחים מטבעות על כל ציוץ או שיתוף.
בדומה לכך, קיימות אפליקציות המזכירות את יוטיוב או פייסבוק, שבעזרת חוזים חכמים מתגמלות את המשתמשים בהן.
מדובר בדוגמאות בודדות של יכולות רשת האיתריום בשיפור מוצרים קיימים, וכמובן שניתן למצוא דוגמאות רבות נוספות.
כיצד ישנו האיתריום והחוזים החכמים את העולם?
השינוי כבר התחיל – כפי שניתן לראות בדוגמאות בסעיף הקודם, החוזים החכמים החלו להחליף את תפקיד המתווכים. בנוסף, ראינו גם את הפוטנציאל שיש לאפליקציות מבוזרות.
לכן, אם החוזים החכמים ימלאו את מטרתם, ייתכן ונחיה יום אחד בעולם נטול מתווכים.
מה יקרה אז?
הייתרון העיקרי יהיה חיסכון של הרבה כסף, אך בנוסף כבר לא נצטרך לסמוך ולהישען על אותם מתווכים ונוכל להיות יותר אחראיים על כספנו.
קיים גם חיסרון פוטנציאלי: אנשים עלולים לאבד את מקום עבודתם. חברות הענק אשר מאפשרות לנו לבצע עסקאות אחד עם השני מעסיקות עובדים רבים – אך מדוע שישלמו לכולם משכורת, כאשר הן יכולות לעשות שימוש בחוזים החכמים, אשר יבצעו את אותה העבודה כמעט בחינם?
כמובן שאיש אינו יודע מה צופן העתיד. תמיד אפשר לנסות ולנחש, אך חשוב להיות מוכנים לכל התרחישים האפשריים.
לסיכום
כפי שניתן לראות, חוזים חכמים מסוגלים להפוך את העולם למקום טוב יותר, ללא עמלות גבוהות. החוזים יכולים להפחית הונאות, עיכובים ואת העלות הכוללת של תהליכים רבים. עם זאת, ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, הצורך בעבודות מסוימות יורד.
כעת, לאחר שהגעתם לסוף המדריך, , עליכם להיות מסוגלים לענות על שאלת השאלות: ‘מהו חוזה חכם?’.