שכחתם את הסיסמה? איבדתם את המפתח הפרטי שלכם? עוד יש תקווה. בכתבה הזו תוכלו למצוא שתי דרכים שעם קצת מזל יחזירו לכם את הממון האבוד.
אם אתם כבר פה, אני מניח שלא נכנסתם סתם. כמו גם אלפי אנשים אחרים, כנראה איבדתם/שכחתם/מחקתם את הארנקים הדיגיטליים שלכם, ואתם יושבים על “ערימת מזומנים” שרק מחכה לרגע המאושר שתיזכרו במפתח הפרטי שלכם (ספוילר: אתם לא).
למה לא, בעצם?
המפתח הפרטי הוא צירוף של עשרות אותיות ומספרים אקראיים לחלוטין, והוא נשמר בקבצים מיוחדים שעליהם נדבר בהמשך. אלא אם קעקעתם אותו על הזרוע, לא סביר שתזכרו צירוף דוגמת “1F1tAaz5x1HUXrCNLbtMDqcw6o5GNn4xqX”.
אוקיי, זה אומר שעדיין יש תקווה?
למזלכם, כן!
אמנם בהרבה מקרים המצב הוא בלתי הפיך, אבל כמה פעולות פשוטות יכולות להציל אתכם מבזבוז של אלפי שקלים על “מומחי קריפטו” שישחזרו לכם את הארנק. במקום זאת, אתם יכולים לנסות את הדרכים הבאות.
בואו נתחיל:
1. קבצי הארנק (wallet files)
כשאנחנו מתקינים ארנק וירטואלי, מעבר לקובץ ההפעלה עצמו (exe), אנחנו יוצרים גם המון רב של קבצי מידע ומערכת שבהם נתמך הארנק. חלק מהקבצים הם הבלוקים שאותם אנחנו מורידים, הסטוריית פעולות בבלוקצ’יין וכו’.
הקובץ הרלוונטי לנו הוא קובץ הארנק, שממומש בצורות שונות עבור רשתות שונות (ביטקוין, את’ריום וכו’). כלל האצבע הוא כזה:
ארנקים מבוססי ביטקוין: קובץ בשם wallet.dat. ברירת המחדל למיקום של הקובץ היא C:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\Bitcoin.
ארנקים מבוססי את’ריום: פה העניין מעט מסובך יותר. ארנק את’ריום שומר “חשבונות”, ולכל חשבון קובץ משלו. דוגמה לשם של קובץ כזה היא:
UTC–2019-01-17T11-08-37.924714600Z–03e6ade386d224b24ce44f906f721a0d26a0c7ad.
אני יודע, זה נראה מאוד מסורבל, אבל למזלנו הקבצים שמורים ביחד בתיקייה שנקראת keystore, והיא לרוב ממוקמת ב:
C:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\Ethereum.
אז מה עושים עם המידע הזה?
מדי פעם אנחנו “מנקים” את המחשב מהרבה קבצים ותוכנות מיותרות, ובהם גם ארנק הקריפטו שלנו. אמנם מחקנו את התוכנה עצמה, אבל בהרבה מקרים המידע עדיין נשמר ואנחנו יכולים לשחזר אותו.
וכך זה נעשה:
- נכנסים לתיקייה הרלוונטית ומוציאים את קבצי הארנק. שומרים אותם במקום אחר – שולחן עבודה, תיקייה נפרדת, העיקר שיהיה גיבוי.
- מורידים ארנק רלוונטי מהאינטרנט.
- בהרבה מקרים, הארנק החדש “ידרוס” את קבצי המידע הקיימים (בשביל זה יש לנו גיבוי במיקום אחר).
- מוחקים את קובץ/תיקיית הארנק החדש, ומכניסים במקומו את הקובץ/תיקייה הישן.
- מפעילים את התוכנה, ו-וואלה! הארנק שוחזר בהצלחה.
2.משפטי “סיד” (seed phrases)
אחרי זינוק הביטקוין ואלפי האנשים שגילו שיש להם הון אבוד, יצאו לשוק עשרות ארנקים עם מנגנון גיבוי מיוחד. המנגנון הזה הוא אלגוריתם שיודע לייצר משפט חד-חד ערכי בהתייחס לכתובת שלנו, ואפשר לשחזר אותה גם אם אבד קובץ הארנק.
בין הארנקים שמממשים את הפונקציה הזו ניתן למצוא את אלקטרום, מטה-מאסק ועוד רבים וטובים. חלק מהם אפילו מכריחים אותנו להעתיק ולשמור את המשפט לפני שהם מאפשרים לנו להתחיל מלהשתמש בהם.
המשמעות של זה היא שסביר שיש לכם קובץ במחשב (נסו לעשות חיפוש מעמיק ולמצוא קבצים בשם seed, backup, wallet או כל כותרת אחרת שאתם חושבים שהייתם נותנים לקובץ מהסוג הזה).
במידה ומצאתם, התוכן של הקובץ עשוי להיראות דומה לזה:
witch collapse practice feed shame open despair creek road again ice least
כן, גיבוב כזה של מילים עלול להיות זה שיציל לכם ממון רב.
אז מה עושים עם זה:
- מורידים כל ארנק אפשרי שתומך במטבע שאיבדתם, ויש לו פונקציית שחזור סיד (רצוי לבדוק לפני שמורידים).
- מתקינים את הארנק.
- מחפשים אופציית Restore from seed, או דומה.
- מכניסים את המשפט.
אלה שתי דרכים פשוטות ומהירות לשחזור קריפטו. שימו לב שיש הרבה ארנקים שמציעים אפשרויות נוספות לגיבוי ושחזור, ולכן אני ממליץ בחום לקרוא ולחקור את הנושא לעומק לפני שאתם זונחים את ההון הוירטואלי שלכם או פונים למומחה שיגבה עבור זה תשלום.
ועכשיו, כמה טיפים כדי למנוע מראש איבוד קריפטו:
- אני אוהב להתייחס לכסף הדיגיטלי שלי כמו לכסף אמיתי. מה זה אומר? שמרו את כל הכתובות והארנקים בצורה מסודרת. רשמו לכם בקובץ וורד/אקסל את המיקום של הקבצים, שמות ארנקים, משפטי מפתח וכו’. שמירה פשוטה של קובץ ארנק אחד בתיקייה נפרדת כבר הצילה אותי כמה פעמים.
- לגבות, לגבות, ולגבות עוד קצת. עשו לעצמכם טובה וגבו את כל ארנקי הקריפטו והמידע שלהם על דיסק קשיח. זה הפתרון הכי מאובטח והכי אמין, רק זכרו – דיסק מחובר למחשב, מחשב מנותק מהאינטרנט. במידה ונתקלתם בבעיה, נסו לחקור אותה
- באינטרנט. אמנם הרבה מהמידע הוא מקצועי וקשה להבנה בלי ידע מקדים, אבל היום יש מספיק פורומים/כתבות/סרטונים שיסבירו את כל מה שצריך לדעת בצורה פשוטה ומהירה. הרבה פעמים נגלה שהבעיה באמת פשוטה יותר ממה שנדמה לנו.
שימו לב:
המדריך מיועד למשתמשים שאיבדו כסף וירטואלי ומחפשים דרכים לשחזר אותו. בשום אופן אין להתייחס למה מן הנאמר כהמלצות לניהול נכון של הארנק הדיגיטלי שלכם, ובפרט שמירה של נתונים כמו משפט סיד, כתובת וכו׳ על גבי אמצעים דיגיטליים.
אם מצאתם טעויות בכתבה, מוזמנים להגיב.
במידה והיא עזרה לכם, שתפו את המקרה שלכם ונוכל לשמוח יחד! 😊
מה עושים אם אניי חושב שפרצו לי לארנק ואני רואה את הטרנזקציה ובטוח שלא ביצעתי אותה יום אחרי יום ועקבתי אחרי והגעתי למקור לא ידוע?
אם הארנק נפרץ והכסף כבר הועבר האופציה היחידה היא לנסות למצוא את הפורץ לפי הכתובת הציבורית שקיבלה את הכסף. בכל אופן הייתי מעביר את מה שנשאר לכתובת חדשה כדי שזה לא יקרה שוב.
מה ניתן לעשטו ות אם יש את הקריפטו אבל לא זוכרים את הסיסמה??
לקרוא את הכתבה