צמיחת מטבע הביטקוין מתעכבת כבר תקופה ארוכה, עקב בעיות שונות המעכבות את כניסתו למיינסטרים. למרות העובדה שככל שהזמן עובר נמצאים פתרונות עבור בעיות אלו (כגון תאימות רגולטורית), הסקלאביליות (יכולת הצמיחה) עדיין מהווה בעיה רצינית. הוצעו מספר פתרונות אפשריים כדי להתגבר על בעיה זו, ביניהם רשת הברק – שעושה רושם כמבטיחה ביותר. ההתפתחויות האחרונות חיזקו אף יותר את הטענה, כי לרשת הברק יש את הפוטנציאל הגדול ביותר לפתור את בעיית הסקלאביליות.
מעבר מהיר
ביטקוין ובעיית הסקלאביליות
לפני שנתעמק בנבכי רשת הברק, חשוב להבין תחילה מהי סקלאביליות ומדוע היא בעיה המעכבת את צמיחת מטבע הביטקוין. במונחים טכניים, סקלאביליות היא יכולת הצמיחה שהרשת יכולה להשיג, כדי להיות מסוגלת לבצע עסקאות מרובות בו זמנית.
במילים פשוטות, לביטקוין חסרה יכולת רשת רצויה אשר תאפשר ביצוע עסקאות מרובות בו זמנית. מאחר שניתן לבצע רק מספר עסקאות בכל רגע נתון, זמן העיבוד והעלויות הכרוכים בעסקאות ביטקוין גבוהים במיוחד וזוהי אחת הסיבות לעיכוב הצמיחה של מטבע הביטקוין.
דוגמה נהדרת לסקלאביליות נמצאת באנלוגיה הבאה: נניח שאתם עומדים בתור לקנות כרטיס קולנוע. בבית הקולנוע יש רק חלון קופות אחד, לכן אם יש מספר רב של אנשים המעוניינים לרכוש כרטיס, סביר להניח שהתור יתעכב וכולם ימתינו זמן רב. פתרון יעיל ופשוט לבעיה הוא; להגדיל את מספר חלונות הנפקת הכרטיסים ובכך לאפשר ליותר אנשים לרכוש כרטיסי קולנוע בו זמנית. מהלך זה ייעל את מכירת הכרטיסים, אך יגדיל את צריכת המשאבים.
מבחינת מספרים, רשת הביטקוין יכולה לבצע באזור השבע עסקאות לשנייה – מעט מאוד בהשוואה לחברת האשראי VISA, בה מתבצעות בממוצע 24,000 עסקאות לשנייה. בשעות השיא, חברת VISA אף מסוגלת לבצע 50,000 עסקאות לשנייה. כדי שביטקוין יאומצו ע״י זרם המיינסטרים, על הרשת להשוות את מספר העסקאות לשנייה למספר העסקאות של החברות הגדולות ואף לעבור אותן.
בעבר, נעשו ניסיונות לפתור את סוגיית הסקלאביליות, אך הם רק הוסיפו עומס על הרשת או גרמו לפיצולה כך שנוצרו מספר רשתות ביטקוין שונות, כמו לדוגמה: מטבע הביקאש. הפתרון היעיל היחיד שניראה באופק היא רשת הברק.
התמונה באדיבות: atomicwallet
מהי רשת הברק?
רשת הברק (Lightning Network) היא פרוטוקול תשלום, אשר נבנה על שכבה נוספת של הבלוקצ’יין הקיים. היא משתמשת בטכנולוגיה הנקראת “Smart Contracting”, המבטיחה קצב תפוקה מהיר יותר – בהשוואה לחברת VISA, אך שומרת על אופי עמית-לעמית של פרוטוקול הביטקוין.
עצם היווצרות שכבה שניה לבלוקצ’יין, מאפשר לצדדים המעורבים בעסקה לבצע בו זמנית מספר רב של טרנזקציות, ע״י פתיחת ערוץ תשלומים ייחודי. היתרון של שימוש בערוץ תשלום זה, היא היכולת לבצע עסקאות מבלי להכביד על רשת הבלוקצ’יין הראשית. מאחר וערוץ זה קיים רק בין שני הצדדים המעורבים, מהירות ביצוע העסקאות מקבלת דחיפה משמעותית.
רשת ה-Lightning מבטיחה את מזעור מספר העסקאות הנרשמות ברשת הבלוקצ’יין המקורית. כל המידע הנוגע לעסקאות בין שני הצדדים המעורבים, מאוחסן על השכבה הנוספת, מחוץ לרשת הבלקוצ’יין הראשית. לאחר סגירת ערוץ התשלומים, רק היתרות הסופיות יתעדכנו ברשת זו.
כיצד עובדת Lightning Network?
ניתן להבהיר כיצד עובדת רשת הברק באמצעות דוגמה: נניח שבוב מעוניין לקנות כוס קפה ממייק, ולשלם על העסקה ביניהם באמצעות מטבע ביטקוין. עבור ביצוע העסקה הרצויה, בוב יאלץ לשלם עמלה מסוימת ולהמתין זמן מה לשם עיבוד העסקה. עם זאת, כאשר מדובר על מיקרו טרנזקציות, כמו קניית כוס קפה , מצב כזה אינו יתקבל או ישתלב כראוי בחברה.
כעת, לאותה דוגמה נוסיף את רשת הברק. כדי לבצע עסקה ברשת ברק, בוב ומייק יקימו ערוץ תשלום ייחודי משלהם: הצעד הראשון הכרוך בהקמת ערוץ אישי; יהיה יצירת ארנק ליטנינג. ארנק הליטנינג יספק אפשרות העברת תשלומים לרשת משנית, באמצעות מפתחות פרטיים משלהם.
לאחר יצירת הארנק, בוב ומייק יוכלו להפקיד בו סכום ראשוני, נניח 2 ביטקוין (BTC) כל אחד. לאחר ההפקדה הראשונית, הם יכולים לבצע עסקאות רבות ללא הגבלה באמצעות הערוץ המשותף שלהם, מבלי שהעסקאות ירשמו ברשת הבלוקצ’יין הראשית. ארנק הליטניניג פשוט מבצע חלוקה מחדש של הכספים אשר מאוחסנים בארנק – במילים אחרות, אם בוב מעביר 1 ביטקוין (BTC) למייק באמצעות הארנק, הוא פשוט מעביר את זכויות הבעלות של סכום זה (1 ביטקוין) אליו. לאחר העברת זכויות הבעלות, על שניהם לחתום באמצעות המפתח הפרטי שלהם, כדי לאשר את העסקה ואת היתרה המעודכנת בארנק.
השינוי הסופי ברשת הביטקוין הראשית, מתרחש רק לאחר סגירת ערוץ התשלומים. פרוטוקול רשת ברק משתמש במאזן שנחתם, על מנת להפיץ את המידע לרשת הראשית של ביטקוין. אם הערוץ יסגר לאחר ההעברה הראשונה, הפרוטוקול יבטיח שלמייק ישארו 3 BTC ולבוב ישארו 1 BTC.
אם אתם בקטע של וידאו בשביל להבין הנה אחד פשוט ומדוייק מאוד:
יתרונות רשת הברק
- שיפור מהירות העסקה – לאחר יישום רשת הברק, כל העסקאות יתבצעו כמעט מיידית, כך שלא יהיה צורך לחכות לאישורים מרובים או למתווכים.
- הפחתת דמי העסקה – מאחר וכל העסקאות המתבצעות מחוץ לרשת הבלוקצ’יין העיקרית, אין צורך לשלם עמלה עבור כל עסקה. הנתון יגרום להוזלה נכרת של עמלות העסקאות בביטקוין.
- סקלאביליות – על מנת שמטבע הביטקוין יאומץ ע״י כלל העולם וישמש כמטבע עובר סוחר, עליו לעקוף את יתרונות אמצעי התשלום הקיימים. עם רשת הברק, רשת הביטקוין עשויה להגיע לשיעור של מיליון עסקאות לשנייה.
- אבטחה טובה ואנונימיות יותר – אחד היתרונות העיקריים של רשת הברק היא הבטחת האנונימיות. משום שרוב העסקאות מתרחשות מחוץ לרשת הבלוקצ’יין הראשית, המעקב אחריהן הופך לכמעט בלתי אפשרי.
- Cross-chain Swaps – באמצעות רשת הברק, ניתן יהיה לשלוח כסף על פני בלוקים שונים אשר עושים שימוש באותן פונקציות האש הקריפטוגרפיות, מבלי להסתמך על מתווכי צד שלישי.
חסרונות רשת הברק
- הטכנולוגיה לא נבדקה במלואה – רשת הברק עדיין לא נמצאת בשימוש על ידי מספר רב של משתמשים. כאשר הטכנולוגיה תאומץ ברחבי העולם, היא עשויה להוסיף מורכבות לרשת הראשית. רק לאחר שהשימוש בה יתרחב ויגדל, יהיה ניתן לקבוע עד כמה היא יעילה.
- סוגיית מורכבות ריבוי הערוצים – כאשר רשת הברק תהיה מיושמת, היא עלולה להוביל למספר רב של מורכבויות בערוצי התשלום; העסקאות עשויות בסופו של דבר לעבור דרך מספר רב של ערוצים עד שיגיעו לערוץ היעד ובמקום להפחית את דמי העסקה, היא עלולה להעלות את מחיר העסקאות.
- Caps on Channels – הסכום הכספים המקסימלי בערוץ, תלוי במספר מטבעות הביטקוין המאוחסנים בארנק בעת הקמת הערוץ. תלות זו מובילה למצב בו המשתמש מחוייב להשאיר כספים ברשת.
- ריכוזיות – רוב העסקאות המתבצעות ברשת הברק עוברות דרך צמתים גדולים, מה שעלול להוביל לריכוזיות של הרשת.
היכן אנו עומדים היום?
מאפריל 2018 ועד אוגוסט 2018, Lightning Network התרחבה במידה ניכרת, בקצב צמיחה חודשי של כ -15%. בתקופה זו, מספר הצמתים קפץ ל- 3,000 בעוד מספר הערוצים גדל ל- 11,000.
על פי הנתונים הנוכחיים, מספר הצמתים ברשת הברק עומד על כ- 9,072 בעוד שברשת קיימים 32,605 ערוצים.
מה הם הארנקים הטובים ביותר עבור רשת ברק?
הארנקים הדיגיטליים אשר פועלים עם רשת הברק, מסייעים בביצוע עסקאות עמית לעמית באופן מיידי ובמחיר נמוך במיוחד. אם אתם חדשים ברשת הברק, ארנקים אלו עשויים לסייע לכם בביצוע עסקאות ביטקוין בקלות ובמהירות. לפניכם הארנקים המומלצים ביותר:
- ביטקוין Lightning Wallet – הארנק מציע את אפשרות שליחת או קבלת תשלום ביטקוין, הן בדרך המסורתית והן דרך רשת הברק. בשלב זה, הארנק זמין למכשירי אנדרואיד והוא מציע את אחד ממשקי המשתמש הטובים ביותר.
- ארנק Zap – ארנק זה זמין ב- iOS, Linux, Windows ו- Mac, הוא פועל בטלפונים חכמים ובשולחנות עבודה. הארנק נוצר במיוחד עבור רשת הברק וביצוע העסקאות בו קל למדי.
- ארנק Breez – אחד הארנקים הבודדים עם קוד פתוח. בנוסף, מדובר באחד הארנקים הראשונים שהשתמשו בפרוטוקול נייטרינו. נכון להיום זמינה גרסת אנדרואיד וגרסת iOS.
לסיכום
נראה כי לאחרונה מתרחשות התפתחויות רבות ברשת הברק. עם גידול מספר הצמתים, ניתן לצפות שרשת הברק תהיה חוד החנית של שוק המטבעות הדיגיטליים. לאחר אימוץ מלא של כלל הקהילה, לרשת הפוטנציאל להגדיל את מהירות העסקאות, כמו גם להפחית את עמלות הכרייה. אם רשת הביטקוין תצליח להתגבר על בעיית הסקלאביליות, עתידה מזהיר עד לשימוש המטבע לביצוע עסקאות קטנות, כמו רכישת כוס קפה.