המטבעות הדיגיטליים סחפו את העולם בסערה; איש לא צפה השפעה מסוג זה, אך יחד איתם הגיע תחום ההנפקות הראשוניות (ICO), אשר שימש כדרך מרכזית לגיוס כספים עבור פרויקטים מבוססי בלוקצ’יין. מאז, קמו מאות חברות המגייסות כספים דרך ICO.
על פי מחקר שנערך בסוף שנת 2018 ע”י Statis Group נראה כי 80% מהפרויקטים אשר השתמשו ב-ICO לגיוס כספים התגלו כסקאם. זו אחת הסיבות שגרמו לאיסור בסין על גיוס כספים בשיטת ICO.
מכאן עלה הצורך לפתרונות חלופיים לגיוס כספים עבור פרויקטים בתחום. האיסור גרם לסטארטאפיסטים ליצור מערכת הנפקות ראשוניות חדשה, הישר מבורסת הקריפטו. מהלך המאפשר להם לגייס כספים ללא חשש מהשלטונות.
מעבר מהיר
מה זה IEO?
כולנו מכירים את המושג ICO, נכון? אך מה משמעות המושג IEO?
בעיקרון, IEO זה הנפקה ראשונית של טוקנים ומכירתם בעזרת בורסה. בתרחיש זה, חברות מפתחות את האסימונים של הפרויקט ולאחר מכן שולחות אותם לבורסה – הבורסה מצידה, מוכרת את האסימונים ללקוחותיה עבור החברה.
בנוסף, בהתאם להסכם שהושג בין הבורסה לבין היזמים: ניתן ליישם את אותם תנאים החלים על ICO ב-IEO. חלק מתנאים אלה הם מחיר קבוע עבור כל אסימון ומכסת רכישה לכל סוחר.
הבורסה הראשונה שביצעה IEO, היא בורסת ביננס, וזה קרה בסוף שנת 2017 כאשר הונפק בה מטבע ביטורנט. מאז עוד ועוד בורסאות הצטרפו ומבצעות הנפקה ראשונית של טוקנים.
כל המצוין למעלה הוא מנקודת המבט של היזם או הבורסה. עם זאת, אם אתם משקיעים ב- IEO, במקום לשלוח את האיתריום שלכם לחוזה חכם (כמו ב- ICO), אתם יוצרים חשבון בבורסה ולאחר מכן מפקידים אליו איתריום או כל מטבע אחר.
מרגע הנפקת ה- IEO, אתם יכולים לקנות את אסימון הפרויקט ישירות מהבורסה.
לסיכום: ב- IEO, הבורסה מתפקדת כמתווך בין משקיעים לפרויקטים.
מה ההבדל בין IEO ו- ICO?
למרות ש-IEO דומים ל-ICO המסורתיים, עדיין קיים הבדל משמעותי בין השניים. לדוגמה: בהשוואה ל- ICO, ב- IEO קיים סיכון נמוך יותר הן למשקיעים והן לצוות הפרויקט (מדוע? זאת נגלה בהמשך).
בנוסף, במקום להיות מוצעים ישירות למשקיעים, ב- IEO המטבעות והאסימונים מוצעים דרך הבורסה.
מנקודת המבט של משקיע ב- IEO (לעומת נקודת מבטו ב- ICO), הבורסה מסייעת בבחינת פרויקטים ובגילוי הונאות – זאת משום שהבורסה מעוניינת לשמור על שמה הטוב, וסביר שתבדוק את אמינות הפרויקטים טרם כניסתם לתהליך ההנפקה.
בנוסף, מפני שלבורסות בסיס משתמשים גדול, המשקיע נהנה ממסחר נזיל יותר.
כמו כן, המשקיעים יכולים לנהל בקלות רבה יותר את כספם: באפשרותם לאחסן את כל הנכסים בחשבון הבורסה ולא במספר כתובות ארנק.
בנוסף, בעוד אימות KYC / AML נעשה על ידי מנפיק אסימון של ICO – במקרה של IEO הבורסה אחראית על אימות המשתמשים ועל חוקי הרגולציה שלה.
ב- IEO הבורסה מסייעת בשיווק האסימונים של חברות ההזנק לעומת ICO, בו הסטארטאפיסט צריך להשקיע יותר כדי לקדם את המכירות.
מה הם היתרונות של IEO?
למרות ש- IEO הוא תחום מעט חדש, יש לו יתרונות על השיטה המסורתית. בין היתרונות ניתן למנות:
• אבטחה – עם IEO, הבורסות מנהלות את החוזה החכם. לפיכך, נושא האבטחה פחות מדאיג את מנפיקי האסימונים.
• אמון – היתרון העיקרי של IEO הוא אמון. הצד השני בעסקה מסנן בקפידה פרויקטים המעוניינים להנפיק בפלטפורמה שלהם, מאחר שהמשקיעים הם למעשה לקוחות הבורסה. מצב זה מתרחש כדי ש- IEO יחסלו פרויקטים מפוקפקים, והבורסות יוכלו לשמור על המוניטין הטוב שלהן.
דוגמה טיפוסית היא: כאשר ביטרקס ביטלו את RAID IEO כמה שעות לפני תחילתו. הביטול התרחש כתוצאה מסיום השותפות בין OP.GG ו-RAID, אשר היוו חלק חיוני בפרויקט.
• שקיפות – ב- IEO, מפורטים דוחות על האסימונים המעורבים פרויקט אצל הבורסות. זאת משום שהרישום מהווה חלק מההסכם בין הבורסות לבין המנפיקים.
איך בורסות מרוויחות מ- IEO?
למרות שסביר להניח כי בורסת קריפטו היא עסק דיי רווחי בזכות הרווחים מעמלות המסחר, קיימת עלייה מתמדת בתחרותיות השוק. לכן, IEO מציע לבורסות יתרונות נוספים כגון:
• מאמצי שיווק משותף עם צוות IEO.
• זרם של משתמשים חדשים בבורסה אשר עוברים תהליך KYC ויכולים להישאר נאמנים גם לאחר השתתפות בהנפקה.
• דמי רישום ועמלות מ-IEO.
חלק מהבורסות שמפעילות כיום את IEO כוללות:
• Bitforex
• LATOKEN
• STEX
• Kucoin
• Gate.io
• Binance Launchpad
• BitMax Launchpad
• Coineal Launchpad
לסיכום,
בשנים 2017 ו 2018, הציג ה-ICO דרך חדשה לגיוס כספים עבור חברות סטארט-אפ. עם זאת, היו מקרים רבים של הונאות ונוצר קושי להבדיל בין פרויקט אמין לפרויקט הונאה. עם הופעת IEO רמת האבטחה עלתה, היות והבורסות לוקחות אחריות על קהל המשתמשים שלהן.
יחד עם זאת, בזמן האחרון אנחנו שומעים על פרויקטי סקאם גם ב-IEO, לכן חשוב לבדוק כל פרויקט ובורסה טרם ביצוע השקעה ולתת אמון בעיקר במקומות מוכרים.