אם אתם בעניין של סרטון, תוכלו לצפות בוידאו הבא:
האם אי פעם חשבתם איך הלוואות עובדות ב-DeFi? כיצד נקבעות הריביות ללווים ולמלווים? ומה ההבדל העיקרי בין פרוטוקולי ההלוואות הפופולאריים ביותר כמו Compound ו-Aave? כל זאת ועוד במאמר הבא.
מעבר מהיר
מה זה לווים ומלווים
לווים ומלווים הם אחד המרכיבים החשובים ביותר בכל מערכת פיננסית. רוב האנשים בשלב כלשהו בחייהם חשופים להלוואות, בדרך כלל על ידי לקיחת הלוואת סטודנטים, הלוואת רכב או משכנתא.
כל הרעיון פשוט למדי. מלווים מספקים כספים ללווים בתמורה לריבית על הפקדתם. לווים או נוטלי הלוואה, מוכנים לשלם ריבית על הסכום בתמורה לכך שיקבלו סכום כסף חד פעמי זמין באופן מיידי.
באופן מסורתי, הלווים והמלווים מבצעים את התהליך דרך מוסד פיננסי כגון בנק או מוסד הלוואות מעמית לעמית.
לווים ומלווים בעולם הקריפטו
בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים, ניתן לגשת לעולם ההלוואות באמצעות פרוטוקולי DeFi כגון Aave או Compound או על ידי חברות CeFi, למשל, BlockFi או בינאנס.
CeFi או מימון דיגיטלי ריכוזי, פועלים באופן דומה מאוד לאופן בו הבנקים פועלים. זו גם הסיבה שלפעמים אנו מכנים חברות כמו אלה “בנקים לקריפטו”. BlockFi, למשל, לוקחת משמורת על נכסים שהופקדו ומלווה אותם לשחקנים מוסדיים כמו עושי שוק או קרנות גידור או למשתמשים האחרים בפלטפורמה שלהם.
למרות שמודל ההלוואות הריכוזיות עובד בסדר גמור, הוא רגיש לאותן בעיות כמו בורסות קריפטו ריכוזיות – בעיקר אובדן פיקדונות הלקוחות על ידי פריצה או צורות אחרות של רשלנות (הלוואות גרועות, עבודה פנימית מרושלת וכו ‘).
ניתן גם לטעון שמודל ה-CeFi בעצם מנוגד לאחד מהעקרונות העיקריים של המטבעות הקריפטוגרפיים – משמורת עצמית על הנכסים ואי יכולת צנזורה..
וזה המקום בו טכנולוגיית DeFi נכנסת לתמונה.
הלוואות בעולם ה-DeFi
הלוואות בעולם ה-DeFi מאפשרות למשתמשים להפוך למלווים או לווים באופן מבוזר לחלוטין וללא צורך באישור מאף גורם, תוך שמירה על עצמית על המטבעות.
הלוואות DeFi מבוססות על חוזים חכמים המופעלים על גבי רשתות פתוחות, בעיקר רשת האיתריום. זו גם הסיבה שהלוואות DeFi, בניגוד להלוואות CeFi, נגישות לכולם ללא הצורך למסור את פרטים אישיים או לסמוך על מישהו אחר שיחזיק בכספים.
Aave ו- Compound הם שני פרוטוקולי הלוואות עיקריים הזמינים ב-DeFi. שני הפרוטוקולים פועלים על ידי יצירת שווקי כסף עבור מטבעות דיגיטליים כמו איתר, מטבעות יציבים כמו DAI ו-USDC או מטבעות אחרים כמו LINK למשל.
משתמשים, שרוצים להיות מלווים, מספקים את המטבעות שלהם לשוק כסף מסוים ומתחילים לקבל ריבית על המטבעות שלהם בהתאם לתשואה הנוכחית שיש בשוק.
המטבעות המסופקים נשלחים לחוזה חכם והופכים לזמינים עבור משתמשים אחרים המעוניינים בהלוואה. בתמורה למטבעות המסופקים, החוזה החכם מנפיק מטבעות אחרים המייצגים את המטבעות המסופקים בתוספת ריבית. אסימונים אלה נקראים cTokens ב-Compound ו-aTokens ב-Aave וניתן לממש אותם עבור המטבעות שהפקדנו מלכתחילה. נצלול לצד הטכני של התהליך בהמשך.
ראוי גם לציין כי ב-DeFi, כרגע, כמעט כל ההלוואות מגובות בביטחונות יתר. המשמעות היא שכמשתמש שרוצה ללוות כספים, הוא צריך לספק מטבעות כביטחונות ששווים יותר מההלוואה בפועל שהוא רוצה לקחת.
מכאן עולה השאלה – מה הטעם לקחת הלוואה אם עליכם לספק מטבעות ששווים יותר מהסכום בפועל של ההלוואה שנלקחה. מדוע שמישהו פשוט לא ימכור את המטבעות הללו מלכתחילה?
יש לא מעט סיבות לכך. הסיבה העיקרית היא שמשתמשים לא רוצים למכור את המטבעות שלהם אבל הם זקוקים לכספים כדי לכסות הוצאות בלתי צפויות. סיבות אחרות כוללות הימנעות או עיכוב מתשלום מיסי רווח הון על המטבעות או שימוש בכספים שאולים כדי להגדיל את המינוף שלהם במצב מסוים.
האם יש גבול לכמות שאפשר ללוות?
כן. הסכום שניתן ללוות תלוי בשני גורמים עיקריים:
הגורם הראשון – כמות הכסף שניתן ללוות בשוק מסוים – בכללותו. בדרך כלל אין הגבלה בשווקים פעילים אלא אם כן מישהו מנסה ללוות כמות גדולה מאוד של מטבעות.
הגורם השני – מהו סוג הביטחונות של המטבעות שסופקו. סוג הביטחון קובע כמה ניתן ללוות על סמך איכות הביטחונות. לדוגמא ל-DAI ואיתר יש סוג ביטחון של 75% בפלטפורמת Compound. המשמעות היא על סכום של עד 75% מערך ה-DAI או האיתר המסופקים ניתן לקבל הלוואה במטבעות אחרים.
אם משתמש מחליט ללוות כספים, ערך הסכום המושאל חייב להישאר תמיד נמוך מערך הביטחונות שלו. אם תנאי זה מתקיים אין הגבלה למשך הזמן שהמשתמש יכול ללוות כספים.
אם ערך הביטחונות יורד מתחת לרמת הביטחונות הנדרשת, הביטחונות נמחקים על מנת שהפרוטוקול יחזיר את הסכום המושאל למלווה.
הריבית שמקבלים המלווים והריבית שעל הלווים לשלם נקבעים על פי היחס בין המטבעות שסופקו בשוק מסוים.
הריבית שמשלמים הלווים היא הריבית שמרוויחים המלווים.
הריביות מחושבות כתשואה שנתית, ומשוכללות מחדש בכל בלוק חדש שנוצר ברשת האיתריום. חישוב התשואה השנתית להלוואה בכל בלוק חדש, פירושה שהריביות על הלוואות DeFi משתנות ואפילו יכולות להשתנות בצורה דרמטית למדי בהתאם לביקוש הלווים והמלווים למטבעות מסויימים.
כאן נכנס גם אחד ההבדלים הגדולים ביותר בין Compound ל-Aave. למרות ששני הפרוטוקולים מספקים תגמולי ריביות משתנות, Aave מציעה גם הלוואות בתשואות יציבות. תשואות יציבות וקבועות לטווח קצר, אך הן יכולות להשתנות בטווח הארוך כדי לבצע התאמה לשינויים ביחס ההיצע / ביקוש בין מטבעות.
בנוסף לתשואה יציבה, Aave מציעה גם הלוואות בזק בהן משתמשים יכולים ללוות כספים ללא ביטחונות לתקופה קצרה מאוד – מדובר על הלוואות שצריך להחזיר באותו זמן הבלוק והם משתמשות בד”כ רובוטים למסחר וחברות אלגו.
בשביל להבין טוב יותר כיצד פרוטוקולי ההלוואות של DeFi עובדים, בואו ניתן דוגמא:
איך זה עובד
בואו ונצלול עמוק יותר למכניקה של Compound ו-cTokens.
ניתן דוגמא על משתמש המפקיד 10 ETH ל-Compound.
בתמורה ל-10 ETH, פלטפורמת Compound מנפיקה cTokens במקרה זה cETH.
כמה אסימוני cETH יקבל המשתמש? זה תלוי בשער החליפין הנוכחי בשוק מסוים, במקרה זה, ETH. כאשר נוצר שוק חדש שער החליפין בין cTokens למטבעות הבסיסיים נקבע על 0.02. זהו מספר שרירותי, אך אפשר להניח שכל שוק מתחיל ב 0.02. אנחנו יכולים גם להניח כי שער החליפין הזה יכול להשתנות בכל בלוק חדש של איתריום.
אם המשתמש סיפק 10 ETH כשהשוק נוצר זה עתה הוא מקבל 10 / 0.02 = 500 cETH. מכיוון ששוק ה- ETH פועל זמן רב, אנחנו יכולים להניח כי שער החליפין כבר גבוה יותר. בואו נגיד שהשער 0.021.
המשמעות היא שהמשתמש יקבל 10 / 0.021 = ~ 476.19 cETH. אם המשתמש יחליט לממש מיידית את ה-ETH שלו, הוא יקבל בערך אותו סכום שאותו הפקיד, בסביבות 10 ETH.
עכשיו, כאן כל הקסם קורה. המשתמש מחזיק ב-cETH. זה רק עוד אסימון ERC20 וניתן לשלוח אותו לכל מקום. ההבדל העיקרי הוא ש-cETH נחוץ למימוש ה-ETH הבסיסי שהופקד ל-Compound. נוסף על כך, cETH ממשיך לצבור ריבית וגם הריבית נשלחת לארנק המקורי של לווה האיתר.
שער החליפין העתידי תלוי בהיצע APY אשר נקבע על ידי יחס ההון המושאל.
נניח ובדוגמה שלנו, כי שער החליפין מ-cETH ל-ETH עולה ב-0.0000000002 (0 ועוד 9 אפסים) בכל בלוק. בהנחה שקצב העלייה יישאר זהה למשך חודש נוכל לחשב בקלות את הריבית שתינתן במהלך אותה תקופה.
נגיד בממוצע שיש לנו 4 בלוקים לדקה. זה נותן לנו את המספרים הבאים:
0.0000000002 * 4 * 60 * 24 * 30 = 0.00003456. כעת אנו יכולים להוסיף מספר זה לשער החליפין הקודם. 0.021 + 0.00003456 = 0.02103456.
אם המשתמש יחליט לממש את ה-ETH שלו הוא יקבל 476.19 * 0.0213456 = ~ 10.0165 ETH. אז המשתמש פשוט הרוויח 0.0165 ETH בחודש שזה בערך 0.16% החזר על ה-ETH שלו. ראוי לציין שכמות ה- cETH המקורית שקיבל המשתמש לא השתנתה כלל ורק השינוי בשער החליפין אפשר למשתמש לממש יותר ETH ממה שהופקד בתחילה.
פרוטוקול Aave משתמש במודל דומה עם ריבית שנצברת בכל בלוק. ההבדל העיקרי הוא שערך aTokens מוצמד לערך המטבע הבסיסי ביחס 1:1. הריבית מופצת ישירות לבעלי aToken על ידי הגדלת יתרת הארנק באופן רציף. מחזיקי aToken יכולים גם להחליט להפנות את זרם תשלומי הריבית לכתובת אתריום אחרת.
בכל מה שקשור ללווים, משתמשים נועלים את ה-cTokens או את ה-aToken כבטוחה ומשאילים מטבעות אחרים. הבטוחות מרוויחות ריבית, אך המשתמשים אינם יכולים לממש או להעביר נכסים בזמן שהם משמשים כבטוחה.
כפי שהזכרנו קודם הסכום שניתן ללוות נקבע על ידי גורם הביטחונות של הנכסים המסופקים. ישנו חוזה חכם הבודק את כל הביטחונות בחשבון המשתמש בכל רגע נתון ומחשב כמה הוא עוד יכול להמשיך בהלוואה מבלי שהיא תתחסל. כדי לקבוע את שווי הביטחונות, פלפורמת Compound משתמשת בפיד הנתונים שלה שנלקח מהבורסות הנזילות הקיימות בשוק. Aave לעומת זאת מסתמכת על Chainlink.
סיכונים
אומנם הלוואות DeFi מפחיתות סיכונים רבים הקשורים למימון ריכוזי, אך גם בדיפיי ישנם סיכונים.
הסיכון העיקרי הוא בעיקר הסיכון של החוזה החכם, אך גם שינוי של APYs במהירות זו סכנה. לדוגמא, במהלך שיגעון ה-Farming האחרון של yield, ריבית הלווים למטבע בסימון BAT עלתה ליותר מ-40%. העליה המהירה גרמה למשתמשים לא מודעים שלא עוקבים אחר שיעורי הריבית המשתנים מידי יום, לאובדן כספים ובטחונות.
אז מה דעתך על הלוואות והלוואות ב- DeFi? מה הפלטפורמה המועדפת עליך?