היי ליאור ותודה שהסכמת להקדיש מזמנך לטובת הראיון. לפני שנתחיל את הראיון, ספר לנו קצת על עצמך, מה הרקע שלך בתחום הקריפטו, איך התחלת בקרן Collider Ventures ומה תפקידך בכוח?
את רוב הקריירה שלי עשיתי במגוון תפקידי אסטרטגיה וניהול כספים בחברות בינלאומיות. תמיד משך אותי עולם החדשנות והיזמות והייתי עובד על רעיונות ומיזמים על אש נמוכה, אך לא עשיתי את המעבר בצורה מלאה. בשנת 2018 החלטתי לעשות את הקפיצה למים לעולם הקריפטו, כשעזבתי תפקיד סמנכ”ל כספים בחטיבת Scitex של HP בישראל, במטרה להקדיש את כל הזמן והפוקוס בתחום, שבו זיהיתי הזדמנות לשלב דברים שמעניינים ומרגשים אותי עם הניסיון שצברתי – יזמות, טכנולוגיה, וכספים.
הקדשתי המון זמן במחקר, קריאה, למידה ובניית קשרים והתחלתי לעבוד בצורה עצמאית עם פרויקטים ופרוטוקולי DeFi, להם עזרתי במגוון רחב של תחומים – ייעוץ בתחומי ניהול כספים, אופרציה, אסטרטגיה,בניית מודלים כלכליים מבוססי טוקנים (Tokenomics), והמון פיתוח עסקי – בשנה האחרונה עולם ה DAOs התפתח משמעותית, ועלה צורך של DAOs (ארגונים מבוזרים) בעזרה בפיתוח עסקי מול ארגונים מבוזרים אחרים – D2D (או במונחים של היום זה הכי דומה ל B2B)
אחת החברות שעבדתי איתם היתה חברת פורטפוליו של קוליידר, ונוצר הקשר עם החבר’ה מהקרן שזיהו את הערך שאפשר לתת לחברות דרך השתתפות פעילה בתהליכי קבלת החלטות בקהילה, ועזרה בפיתוח עסקי. התחברתי מאוד לאנשים ולחזון של הקבוצה, והיום אני מוביל את בניית צוות הפלטפורמה, האחראי על בניית תשתית הצמיחה – של קוליידר ושל חברות פורטפוליו שלנו.
ליאור גולדנברג, Collider ventures
ספר לנו קצת על קרן Collider ventures, מה תחום הפעילות העיקרי שלה, ממתי היא קיימת ומי עומד מאחוריה ?
Collider Ventures היא קרן הון סיכון המתמחה בהשקעה בחברות המפתחות טכנולוגיות ומוצרים מבוססי Web3.0.
הקרן הוקמה בשנת 2018 על ידי שלושת השותפים המייסדים – אדם בניון, עופר רותם ואבישי עובדיה, ועד כה גויסו 2 קרנות:
- קרן CV1 – שמשקיעה השקעות Equity (השקעה מסורתית בבעלות בחברה) וטוקנים בחברות בשלבי SEED והלאה.
- Collider Labs – שבה אנו משקיעים בחברות בשלב מאוד מוקדם, לפעמים ברמה של השקעה בצוות יזמים עוד לפני רעיון, ומלווים את הצוות בעבודה HANDS ON על כל מה שנדרש להביא את החברה משלב הרעיון לשלב ה-GROWTH.
הקרן היא חלק מקבוצת Collider Group, קבוצת חברות הפועלת בתחום ה Web3.0, ומתמחה בהשקעות וב CAPITAL DEPLOYMENT (הקצאת הון) בקריפטו – השקעות, ניהול אסטרטגיות מסחר, מחקר, פיתוח עסקי וליווי וייזום פרויקטים בתחום
ספר לנו מעט על היום-יום בחברה, מה תהליך העבודה היומיומי ואיך מתקבלות ההחלטות?
העבודה בקרן מאוד דינמית ומעניינת, כיאה לתחום – הקצב שבו התעשיה שלנו נעה בו אינו דומה לאף תחום אחר, המון בגלל העקרונות שחברות בתחום פועלות – פרויקטים מבוססי קוד פתוח שמאפשרים לכל אחד להשתמש בדברים שפותחו ולבנות על גביהם מוצרים ושירותים באופן עצמאי ומבוזר ( PERMISSIONLESS).
הארגונים פועלים בצורה מבוזרת – כל אחד יכול להצטרף ולתרום, מה שמאיץ את קצב הפיתוח והצמיחה, וכמובן טכנולוגיה מאוד חדשנית שמתפתחת בצורה מעריכית.
אין יום דומה לאחר, אבל אנסה לתת סקירה רחבה –
חלק ניכר זה עבודה צמודה עם חברות הפורטפוליו שלנו – מעל ל 40+ חברות פורפוליו בשלבים שונים, ובדגש על חברות LABS – יש לנו מעל 10 חברות איתם אנחנו נפגשים כל שבוע, ועובדים עם כל אחת על הדברים בהם אנחנו יכולים להוסיף ערך ולעזור במקומות לצוות קיים חוסר – עזרה בבניית מצגת למשקיעים, מיקוד המסרים, עבודה על המודל העסקי, בניית מודל TOKENOMICS, עזרה בפיתוח עסקי – בין אם זה מול חברות אחרים, או השתתפות פעילה בקבלת החלטות (GOVERNANCE) בפרוטוקולים אחרים ליצירת שיתופי פעולה, עזרה בגיוסים, בניית מודל GOVERNANCE ותהליכי קבלת החלטות מבוזרים ועוד
החלק נוסף הוא במפגש יומיומי עם יזמים חדשים שפונים אלינו ומתייעצים על רעיונות, בשלבים שונים – מבחינתנו כל יזם שמגיע לקוליידר מתקבל בברכה, ואנחנו שמחים לעזור, גם אם בסוף לא נכנס להשקעה בחברה. וזה מתקשר לנקודה הבאה – חינוך והעשרה
אנחנו משקיעים המון זמן ומחשבה על נושא ה-EDUCATION – בתור קרן ישראלית, חשוב לנו מאוד לקדם את האקוסיסטם המקומי – בתור אומת הסטארטאפ ניישן – יש פה כמות טאלנט וכישרון אדיר, אבל כשזה מגיע לייזמות בתחום הקריפטו ו-WEB3 – אנחנו עדיין לא מובילים ברמה עולמית , ואת זה אנחנו רוצים לשנות. אנחנו עובדים על יצירת תכנים, למשל התחלנו לאחרונה לקיים מפגש שבועי בימי ראשון בשעה 21:00 בטוויטר ספייס תחת השם “ווב3 בעברית” – שם אנחנו פשוט עולים לאוויר ומדברים על מגוון נושאים, מעלים אנשים המעוניינים להשתתף בדיון ומכסים המון נושאים , בצורה שגם אדם שאינו בתחום יכול להתחבר ולהבין.
עוד דוגמא זו תוכנית שנקראת COLLIDER ACADEMY, שזו תוכנית מאוד ממוקדת המיועדת ל TOP TALENT בתחומים שונים שעדיין לא מכירים את התחום, אנשים המעוניינים להיכנס לתחום, לפגוש אנשים כמוהם או יזמים מתחומים משלימים שיכולים להקים חברות ביחד.
המון זמן מוקדש למחקר ולמידה – כדי להישאר כל הזמן מעודכנים במה קורה בשוק ומה הטרנדים והטכנולוגיות הכי חדשות בתחום, ומעבר לזה – אנחנו פשוט מבלים המווון זמן בחפירות 🙂 פשוט מעמיקים בכל מיני שאלות שעולות ומנסים לגבש דעה ולאתגר תפיסות קיימות במגוון נושאי
עדיאל יעקב, head of research , קוליידר מרחיב על הנקודה:
לעשות מחקר בתחום הקריפטו הוא אתגר גדול מאוד. מחד, צריך לעבוד בצורה מסודרת, לגבש היפותזות, לאסוף ראיות ולנסות לתקף את התאוריה שאיתה התחלנו (או יותר נכון, לנסות לשבור אותה). מאידך, התחום נע במהירות הבזק, והמציאות בשטח היא שיש מאות ואלפי אפליקציות מבוזרות על גבי מספר דו ספרתי של בלוקצ’יינים, ולכן צריך להפעיל המון עבודה בשטח – בטוויטר, ברדיט, בקבוצות טלגרם, בשרתי דיסקורד – כדי להישאר עם האוזן לקרקע ולדעת היכן הרוב נושבת. למשל, זיהינו בקוליידר שתחום ה-NFT מתחיל להתחמם מאוד בתחילתה של 2021, ולכן הקדשנו מאמצים ומשאבים לא מבוטלים על מנת ללמוד ולהתמקצע בתחום, כדי שבסופו של דבר נוכל לעשות השקעות משכילות ומבוססות מחקר, ולא הימורים.
עבור מי הקרן מנהלת כספים והאם משקיעים פרטיים יכולים להשקיע בקרן?
עד כה הקרן גייסה את הכסף איתו היא משקיעה ממשקיעים פרטיים כשירים. בימים אלו אנו עובדים על סגירת הקרן השלישית – CV2, קרן שתגייס כסף ממשקיעים פרטיים כשירים, ומגופים מוסדיים המעוניינים לקבל חשיפה לתחום.
באילו כלים אתם משתמשים שאין למשקיע הממוצע? איך מתבצע RESEARCH לפרויקטים? מה הקריטריונים לפלטור הראשוני ?
בראש ובראשונה – הצוות – יש בקוליידר צוות סופר מוכשר של מעל לעשרה אנשים – כולנו נמצאים בתחום מספר שנים ומכירים לעומק את הטכנולוגיה, הנרטיב, הקהילות וערוצי התקשורת הרלוונטים ללמוד ולאתר את הדברים הכי חדשנים, הכי טרנדים ובעלי הקהילה הכי חזקה.
השילוב של הידע, העשרה הדדית ורשת הקשרים והקהילות המבוזרות שכל אחד מביא מאפשר לנו לקבל תמונה מאוד רחבה של השוק וההזדמנויות.
הקריטריון העיקרי – אנחנו משקיעים ביזמים שמאמינים בעתיד המבוזר, שרוצים להשתמש בטכנולוגיה הזאת כדי לשנות את העולם, ולא מהמקום האופורטוניסטי של הזדמנות לעשות כסף מהיר.
ב-web 3.0 חלק מרכזי מהנרטיב הוא שהמשתמש נמצא במרכז, והמשתמשים הינם גם חלק ממקבלי ההחלטות במרבית מהפרוטוקולים שנבנים דרך הצבעה עם מטבעות Governance. לכן, שיקול נוסף הוא היכולת של הצוות והפרויקט לבנות קהילה סביב הרעיון, ולהביא לאימוץ שלו. במובן מסויים, היכולת ליצור קהילה בשלב מוקדם, דומה ליכולת של צוות בסטארטאפ מסורתי Web 2.0, להגיע ל Product Market Fit. האתגר הוא לבנות סביבך קהילה של האנשים הנכונים, ולא כאלו שנמצאים נטו בגלל הספקולציה. פרוייקטים שיצליחו בשלב הזה, הדרך שלהם בשלב הצמיחה תהיה הרבה יותר מהירה וסקיילאבילית.
האם הקרן משקיעה באסטרטגיות Farming,מתן נזילות בבורסאות וכו’ או השקעות בחברות בלבד?
הקרן משקיעה רק בחברות וזה חלק מהמנדט שלנו למשקיעים – לזהות חברות ויזמים שבונים מוצרים עם פוטנציאל להיות מרכיב מרכזי בכלכלה החדשה שנבנית ותהווה התשתית של אינטרנט מבוזר לדורות הבאים.
כחלק מהקבוצה, יש לנו נכסים שמתמחים בהשקעה בכלי DEFI שונים בינהם אספקת נזילות, FARMING וכו’, אבל כרגע הם נפרדים מהקרן ומשמשים בעיקר למסחר נוסטרו. בהמשך הכוונה היא לפתוח את האפשרות למשקיעים פרטיים להשקיע גם במכשירים מהסוג הזה
האם הקרן משקיעה רק בפרויקטים המוסדרים ב-KYC?
אנחנו בראש ובראשונה משקיעים באנשים, בצוותים , ולכן חשוב לנו להכיר את האנשים שעומדים מאחורי הפרויקטים בהם אנחנו משקיעים.
האם הקרן קיבלה ראג בתקופת חייה? ואיך היא נמנעת?
לא, הקרן לא משקיעה בהשקעות אופורטוניסטיות, אנחנו מתמקדים בחברות ויזמים שמנסים לייצר ערך ארוך טווח.
איזה ערך מוסף מעניקים vcs בשלב הנוכחי באבולוציה של התעשיה כאשר ישנם daos שממלאים את החללים ש-vcs מספקים באופן מסורתי?
קודם כל, אנחנו לגמרי מאמינים שהשוק הולך לכיוון שבו יותר ויותר הזדמנויות מונגשות למשקיע הפשוט, ברמת הנגישות והיכולת להשקיע (כלים נגישים, ירידת סף ההשקעה הנדרש וכו’). אנחנו נמצאים בעידן שבו כסף הופך למצרך COMMODITY עבור חברות – מאוד קל למצוא כסף בשוק כזה שבו משקיעים צמאים לתשואות ומוכנים להשקיע כמעט בכל דבר.
לכן אופי ההשקעה של קוליידר שונה ממרבית קרנות ההון סיכון. אנחנו מאמינים מאוד בעבודה HANDS ON עבור חברות הפורטפוליו שלנו – אנחנו מאמינים שב WEB3.0, מה שיבדל אותנו כקרן הוא הערך המוסף שאנו יודעים להביא לחברות בהן אנחנו משקיעים – וכמו שציינתי בתיאור העבודה השוטפת שלנו – אנחנו משקיעים המון בלהביא ערך לחברות מעבר להשקעה הראשונית, השתתפות פעילה ב-GOVERNANCE ומתן ערך הנובע מהידע, הניסיון והמקצועיות בקבוצה, וזה הרבה מעבר לרק השקעה.
האם אתם מחזיקים NFTs, ואם כן איזה?
כמו שציינתי – אנחנו מאוד HANDS ON, ולכן גם כחלק מתהליך המחקר ולמידת השוק אנחנו פועלים אקטיבית בכל הסגמנטים שמתפתחים, בכללם NFT באופן כללי אנחנו מאוד מאמינים בNFT.
מה לדעתכם התחומים החמים ביותר שיהיו בשנת 2022?
DAO Tooling, Cross chain seamless bridging , ROLL-UP and Zk scalability solutions
DeFi 2.0 – Protocol Owned Liquidity
מה הם האתגרים המרכזיים העומדים בפניכם כקרן ומה לדעתכם האתגרים המרכזיים בהתפתחות web3?
אחד הדברים שמאתגרים את כל מי שפועל בתחום זה העדר בהירות רגולטורית, וזה מתבטא בקשיים בהם נתקלים חברות ויזמים בתחום להקים מיזמים והחסם הזה מעקב חדשנות וצמיחה.
ספציפית בישראל הקושי להתנהל מול המערכת הבנקאית הוא חסם משמעותי – ואנשים שרוצים להשקיע ולהיכנס לתחום נמנעים מכך מכיוון שאזרח שמעוניין לדווח ולשלם מיסים על פעילות ורווח במטבעות קריפטוגרפים נתקל בקושי להכניס את הכסף המיועד לתשלום מיסים לחשבון הבנק, וכך מצד אחד נדרש לשלם מיסים על רווחים למס הכנסה, אך מצד שני המערכת לא מאפשרת לו להביא את הכסף לביצוע התשלום
אתגרים עיקרי נוסף בהתפתחות Web 3.0 הוא היכולת לפרוץ מעבר לגבולות משתמשי DeF, ולהגיע לקהל מיינסטרים.
לדעתי בנושא הזה אנחנו הולכים לראות קפיצת מדרגה משמעותית ב 2022, עם שיפור בחווית המשתמש, ב-Onboarding ובשימושים – משחקי Play 2 Earn וכלכלת היוצרים Creators Economy) מנגישים את השימוש בטכנולוגיה לקהל הרחב, וכמות האנשים ש”יגעו” בקריפטו תגדל מעריכית – משתמש שקיבל NFT משימוש במשחק או טוקן מהשתתפות בקהילה של אומן, מוזיקאי או יוצר תוכן, הסיכויים שלהם להמשיך ולהשתמש בקריפטו ולהתנסות בכלים אחרים גבוהים.
האם אתם מחפשים עובדים או שתפי”ם בישראל? אם כן, איזה?
הקרן צומחת במהירות, ובגלל אופי העבודה שלנו שהוא מאוד HANDS ON אנחנו תמיד מחפשים אנשים מוכשרים, עם רוח יזמית, חשיבה ביקורתית, ועצמאות שיכולים להשתלב במגוון המשימות שיש.
אנחנו מחפשים כרגע RESEARCH ANALYST, מנהל/ת חשבונות, ואנחנו הולכים לפרסם בקרוב משרת VP MARKETING / GROWTH עבור הקרן, לתפקיד סופר מעניין שיוביל את כל פעילות השיווק, IR, ועזרה לצמיחה לחברות הפורטפוליו שלנו.
בכל הקשור לשיתופי פעולה התשובה היא כן! אנחנו מזמינים כל יזם או חברה שמעוניינים להצטרף איתנו ברצון לקדם טכנולוגית WEB3 לדבר איתנו ולראות איך אנחנו יכולים להוסיף ערך מהניסיון והידע שקיים אצלנו
תודה רבה ליאור על הזמן שהקדשת לראיון. אני בטוח שהקוראים מבינים טוב יותר מה קורה בתוך קרנות הון המתמחות בקריפטו.
אם מישהו רוצה לשאול את ליאור או את צוות Collider שאלות נוספות, מוזמן לקבוצת הטלגרם.
בנוסף, אתם מוזמנים לעקוב אחרי ליאור בטוויטר או בלינקדין.