מדוע קצב אינפלציה ידוע מראש חשוב? וכמה מטבעות ביטקוין יהיו בעולם?
ההיסטוריה חושפת כי ממשלות בכל העולם תמיד נהגו להדפיס כסף בעת משבר – מה שגרם ועדיין גורם לשחיקת הכסף ולעליית מחירים. המדיניות המונוטורית של ממשלות העולם מתגלה כלא יעילה, דוגמה לכך ניתן לראות בערך המטבע הוונצואלני בימים אלו, כאשר דולר אמריקאי אחד קונה כעת כ-236,000 בוליבר.
עם התפתחות האינטרנט ופיתוח טכנולוגיית הבלוקצ’יין, ניתן כיום ליצור מטבע שאינו נישלט ע”י הממשלות וקצב ההדפסה שלו יהיה קבוע וידוע מראש. בפרוטוקול הביטקוין נקבע כי לעולם לא יודפסו יותר מ-21 מיליון מטבעות ביטקוין והמטבע האחרון עתיד להיווצר בשנת 2140.
ומה יקרה אחרי שייכרו את כל המטבעות?
השאלה שהכי נכון לשאול בהקשר הזה היא מה יהיה האינטרס הכלכלי של כורי הביטקוין בשנת 2140?
ובכן, נכון להיום, כורים מתוגמלים בביטקוין במה שנקרא “Block Reward”. כלומר, כל כורה שמצליח לכרות את הבלוק האחרון שבשרשרת הבלוקצ‘יין, מתוגמל בהתאם במטבעות ביטקוין.
כאשר רק החלו לייצר את הביטקוינים הראשונים, התגמול היה ברמה של 50 ביטקוינים לכל בלוק. בכל ארבע שנים בממוצע, התגמול מופחת בחצי, במה שמכונה חציית הבלוק (halving day). אם להיות מדוייקים יותר, חציית התגמול מתרחשת בכל 210,000 בלוקים.
בשנת 2013, ארבע שנים אחרי שהחלו לייצר ביטקוינים, התגמול הפך להיות 25 ביטקוינים לבלוק ובשנת 2016, 12.5 ביטקוינים לבלוק.
בנוסף לתגמול מטבעות ביטקוין, מקבלים הכורים גם את עמלות העסקה שמשלם כל משתמש ביטקוין. הכורה שכרה את הבלוק האחרון מקבל תגמול בלוק + את כל עמלות העסקה שנוצרו בבלוק האחרון.
Block Reward + Sum of all the Transactions
כאמור, ה-Block Reward יבוא לסיומו כאשר יפסיקו לייצר ביטקוינים חדשים בשנת 2140. ביום זה, הכורים יקבלו רק את העמלות.
שאלה נוספת ששווה לשאול בהקשר הזה היא האם עמלות עסקה בתור תגמול לכורים עדיין יהיה כלכלי עבור הכורים והתשובה לשאלה זו היא כן, בהחלט.
כלומר, במידה והביטקוין עדיין יהיה אטרקטיבי ורלוונטי בשנת 2140, סביר להניח שהשימוש בו יהיה נרחב יותר, וזה אומר שמספר העסקאות ברשת יהיה גדול מאוד, מה שיגלגל סכומי עתק שישולמו מן הסתם בעמלות עסקה. מה שצפוי להיות במקרה כזה הוא שהכורים יתחרו אחד עם השני על הזכיה בעמלות שהצטברו בבלוק.
חשוב להבין שתגמול העמלות קריטי להמשך קיומם של מטבעות הביטקוין, התרחשות אותה חזה מראש ממציא המטבע האנונימי- סטושי נקמוטו. כבר לפני שהתחיל תהליך הייצור של המטבעות הוא הבין שככל שיעבור הזמן, ה-Block Reward יהפוך פחות רלוונטי ומה שיהווה את ההכנסה העיקרית של הכורים הוא העמלות על כל עסקה.
מה יקרה למחיר הביטקוין אם יפסיקו להדפיס מטבעות נוספים?
כאמור, במידה והמטבע עדיין יהיה קיים כאשר יפסיקו לייצר ביטקוין חדשים, השימוש בו יהיה נרחב. אנחנו מסתכלים על נקודת זמן של עוד 120 שנה וזה מאוד הגיוני ששער הביטקוין יתייצב עוד לפני כן, לכן לא באמת תהיה השפעה על המחיר שלו. בנוסף, מכיון ומדובר בתרחיש ידוע מראש, השוק יתמחר את המטבע עוד הרבה לפני שזה יקרה.
לסיכום, לא צפוי סיכון כזה או אחר למטבע הביטקוין בעקבות הפסקת תהליך הייצור ואם מסתכלים על התמונה הכוללת מגלים שההפך הוא הנכון. נראה כי בשנת 2140, הביטקוין יהיה המטבע החזק ביותר בעולם.