מאורעות השבוע האחרון בשוק ההון היו תזכורת חשובה לצורך הקריטי במערכות כלכליות מבוזרות שאינן נתונות לשליטה של בעלי אינטרסים. תקציר האירועים: כמה קרנות גידור פתחו פוזיציית שורט גדולה על מניית רשת חנויות המשחקים GameStop. במילים פשוטות – הן הימרו שערך המניה יירד ושמו על זה את הכסף שלהן. בפורום משקיעים קטנים ברדיט זיהו את ההזדמנות, והתחילו במהלך של “short squeeze” – רכישת המניות במטרה להעלות את הערך שלהן וכך לחייב את המשקיעים בוול סטריט לקנות את המניות במחיר הרבה יותר גבוה משתכננו, וכך גרמו להן נזקים במיליארדים. אחת מקרנות הגידור נאלצה לגייס 3 מיליארד דולר כדי לכסות על ההפסדים.
אותם משקיעים קטנים השתמשו בעיקר באפליקציית המסחר “רובין הוד” כדי לבצע את המהלך הזה. אבל למרות שרובין הוד מציגה את עצמה ככלי שמאפשר העברת עושר מהעשירים לאנשים הפשוטים (כמו שהשם שלה מרמז), בפועל, החברה הזה קשורה עמוק לממסד בוול סטריט. כשאותם אנשי קרנות הגידור הבינו שהם מאבדים שליטה הם הפעילו לחצים גדולים על מנהלי רובין הוד, שנכנעו להם וחסמו את אפשרות רכישת מניית GameStop ואחרות (אבל לא את אפשרות המכירה).
כך קיבלנו הוכחה נוספת לכך שגופים שמרכזים כוח, גם אם הם מציגים את עצמם ככאלה שמקדמים את האינטרס הכללי – תמיד ישתמשו בכוח שלהם כדי לפגוע בציבור אם זה עלול לפגוע באינטרס של המקורבים להם.
ביטקוין ומטבעות קריפטוגרפיים מבוססי בלוקצ’יין אחרים אכן מביאים ביזור למערכת הכלכלית, אבל חשוב לזכור שרוב פלטפורמות המסחר הפופולריות בקריפטו עדיין ריכוזיות. גם הן עלולות להשתמש בכוחן כדי לקדם אינטרס של קבוצה קטנה של בעלי הון על חשבון הציבור הכללי. יש טענות שזה כבר קורה: ל-coinbase, בורסת המסחר הגדולה בארה”ב, קרה כבר יותר מפעם שהאתר נפל בדיוק ברגעים שבהם המחיר של ביטקוין טס למעלה. יש שטוענים שזה לא באג, אלא מהלך מכוון שנועד לקרר את השוק כדי לאפשר לבעלי ההון להמשיך לרכוש ביטקוין בזול.
למרבה השמחה, לאחרונה באו לאוויר העולם עוד ועוד פלטפורמות מסחר מבוזרות, כאלה שמבוססות על חוזים חכמים ולא על גוף אחד שמרכז את פקודות הקנייה והמכירה. במדריך זה נציג בפניכם שלושה כלים שיאפשרו לכם להשתמש בפלטפורמות האלה.
1. MetaMask
מטא-מאסק היא אפליקציית ארנק למטבעות ERC20 (טוקנים על רשת אית’ריום) שניתן להתקין כתוסף לדפדפן, או להוריד לסמארטפון. מדובר באפליקציית web3 – כלומר, כזאת שניתן לחבר באמצעותה את הארנק שלכם בצורה מאובטחת לאפליקציות Defi ולהעביר ולקבל טוקנים בלי לחשוף את המפתח הפרטי. בנוסף ניתן להמיר טוקנים ישירות מהאפליקציה, להגדיר את גובה העמלה (gas fee) שתשלמו על כל טרנזקציה, וליצור כמה חשבונות שונים על אותו seed frase וכך לשחזר אותם בקלות במקרה הצורך.
מדובר באחת האפליקציות הפופולריות והשימושיות ביותר עבור מטבעות ERC20 ובתור שכזאת היא גם מהווה מטרה מועדפת על סקאמרים. לכן חשוב מאוד לבדוק פעמיים ושלוש שאתם מורידים רק את הגרסה הרשמית של האפליקציה דרך הלינק של האתר הרשמי – metamask.io, ולא מסתפקים בחיפוש בגוגל.
2. Coinswitch
Coinswitch הוא אגרגטור לפלטפורמות מסחר שונות במטבעות קריפטו. על פי מפעילי האתר, הם ימצאו עבורכם את השער המשתלם ביותר להמרה מתוך כמה בורסות ופלטפורמות מסחר, וכך יאפשרו את העסקה הטובה ביותר. ב-coinswitch תוכלו לרכוש למשל ada של קרדנו, dot (פולקדוט), XMR (מונרו) ועוד עשרות מטבעות קריפטו וטוקנים אחרים.
אמנם לא מדובר בפלטפורמה מבוזרת לגמרי, אבל יש בה את היתרונות של של פלטפורמה מבוזרת – היא אינה דורשת הרשמה ולא הזנת פרטים אישיים (KYC – Know your customer), יש לה ממשק ידידותי ונוח לשימוש, והיא שומרת מעקב על הרכישות שביצעתן באמצעתה (באמצעות הדפדפן) וגם מדווחת לכם אם אתם ברווח או בהפסד.
דרך coinswitch ניתן גם לרכוש קריפטו תמורת פיאט, בהעברה בנקאית או בכרטיס אשראי, אבל אז כבר תידרשו למסור פרטים אישיים, כולל צילום תעודה מזהה וכדומה. מניסיוננו פחות משתלם לרכוש דרך הפלטפורמה הזאת בשקלים או דולרים, והיתרון העיקרי של coinswitch הוא בהמרת קריפטו בקריפטו.
3. Uniswap
uniswap היא כבר פלטפורמת מסחר מבוזרת לחלוטין. ללא שום גורם ריכוזי שמרכז את פעולות המכירה והקנייה. כל פעולה שם מבוססת על מנגנון החוזים החכמים המוטמע ברשת אית’ריום, וישנן גם אפליקציה מקבילה ל-polkadot ובקרוב גם ל-cardano. היא כל כולה בקוד פתוח – פתוחה, שקופה ומבוזרת.
לעובדה הזאת יש גם חסרונות וסכנות למשתמשים. קודם כל, ישנם אתרים שמחקים את העיצוב של uniswap. הדרך להימנע מהם היא לוודא שאתן בכתובת הנכונה – app.uniswap.org (ללא שום נקודה או קו מתחת או מעל אחת האותיות).
דבר שני – כל אחד יכול להנפיק טוקן על רשת אית’ריום ולהעמיד אותו למכירה ב-uniswap. מכיוון שהשמות של המטבעות אינם רשומים כמזהה ייחודי, יש אינספור טוקנים שמתחזים להיות משהו שהם לא. לכן חשוב מאוד לוודא מראש את המזהה הייחודי של החוזה (contract) של הטוקן שאתם רוצים לקנות, ולא להסתמך רק על שם המטבע או על הסימול שלו (3-4 האותיות).
במובן הזה uniswap מייצגת מצוין את המהות של עולם הקריפטו – החופש המוחלט והיעדר התלות בגורם מרכזי או “מבוגר אחראי” שעלול לנצל את האמון שנותנים בו באה עם סכנות, אבל מי שיבין שהאחריות היא עליו, ילמד את התחום וירכוש את המיומנויות הנדרשות יוכל להימנע מהסיכונים האלה וליהנות מהחירות שבאה עם הטכנולוגיה.
לסיכום
מאז פרסום ה-white paper של ביטקוין לפני 12 שנה העולם התוודע לאפשרות של מערכת כלכלית מבוזרת, מבוססת קוד, פתוחה ושקופה ובעיקר – הוגנת. אבל הבלוקצ’יין אינו מספיק כדי להקים כלכלה שכזאת. גם את הביטקוין ומטבעות קריפטו אחרים אפשר להכניס למסגרות שנשלטות על ידי גופים ריכוזיים ומקדמים אינטרסים של קבוצה מצומצמת של בעלי כוח שדואגים לעצמם. כדי שהחזון של סטושי נקמוטו יתמשש במלואו נידרש כל הזמן לעמוד על המשמר, לפתח ולייצר מערכות מסחר, ממשל וניהול מבוזרות ופתוחות, ועבור מי מאיתנו שאינו מפתח האחריות שלנו היא ללמוד להשתמש בכלים האלה, להטמיע אותם בחיי היום יום שלנו, וכך להימנע ממצב שבעלי ההון והשלטון חוזרים ומשתלטים גם על תחום הקריפטו.