הרבה אנשים מסתכלים על העלייה המטאורית בערך הביטקוין בשבועות ובימים האחרונים (לעזאזל, אפילו בשעות האחרונות), וחושבים לעצמם – זה לא הזמן להיכנס לשוק. הם זוכרים את הבועה הגדולה של 2017-2018, שבה ערך הביטקוין צנח בעשרות אחוזים בתוך ימים ספורים, וחוששים שגם הפעם הגרף התלול כלפי מעלה יהפוך לפרבולה גבוהה והם יפסידו את כספם.
אולי הם צודקים, אף אחד לא יכול לדעת באמת מה יהיה. אבל יש גם סיבות לחשוב שהפעם זה יהיה אחרת. ייתכן שהפעם הזינוק בערך הדולרי של הביטקוין גם יוביל לזינוק בערך השימוש שלו – ושרוב הרוכשים מתכננים להחזיק בו לטווח ארוך, במקום לרוץ ולממש בהזדמנות הראשונה שתהיה לגרוף רווח.
סיבה ראשונה: החדשנות
הסיבה הראשונה לחשוב כך היא פשוט הטכנולוגיה. בארבע השנים האחרונות היקף החדשנות והיזמות בתחום הקריפטו היה עצום ומרהיב ומרתק. המוחות היצירתיים והטובים בעולם קיבלו תמריץ ליצור אמצעים פיננסיים ואחרים, מתקדמים חותכי-קצה על גבי התשתית הטכנולוגית של הבלוקצ’יין. מגוון היוזמות, הארגונים המבוזרים (DOA), הסטארט-אפים, הקהילות, הטוקנים שנוצרו והתפתחו בשנים האחרונות פשוט מסחרר.
כן, על לא מעט מהם אפשר להדביק את הטייטל “שיטקוין“, וגם נוכלויות וסקאמרים משגשגים במערב הפרוע הזה, אבל ביחס לקדחת ה-ICO של 2017, האחוז של הפרויקטים חסרי התוחלת שמקבלים מימון מהאקו-סיסטם נמוך בצורה משמעותית.
סיבה שנייה: כניסת ה”כסף החכם”
אבל הכסף הגדול לא זורם תמיד למקום שבו יש חדשנות ויצירתיות. פרץ היצירה בקריפטו-אקו-סיסטם לא מספיק כדי לטעון שהשוורים שמולנו שונים מאלה של 2017. הפסיכולוגיה של השווקים מושפעת ממגוון גורמים, חלקם כידוע בלתי רציונליים לחלוטין.
2017-2018 התאפיינה בגל גדול של FOMO ואחריו FUD – קודם התלהבות מהעלייה במחיר מצד ציבור גדול, ברובו ללא ניסיון קודם בעולם ההשקעות והפיננסים, שגרמה לו לחשוב שהעלייה רק תימשך ולכן נכנס וקנה ביוקר, ומיד לאחריו, ברגע שהשוק התחיל בתיקון, גל של פחד שגרם לצניחה דרמטית במחיר שרק הבהילה עוד יותר את המשקיעים הבלתי מנוסים וגרמה להם לצאת בהפסד.
הפעם נראה שתמונת השוק שונה. לא מעט אינדיקציות מראות שהציבור הרחב – הבלתי מקצועי – עוד לא חזר בהמוניו לרכוש קריפטו, ושהמקור לזינוק הנוכחי במחיר הוא אחר. אינדיקציה שתומכת בטענה הזאת היא גרף החיפושים בגוגל-טרנדס. רק בימים האחרונים רואים עלייה בכמות החיפושים אחרי bitcoin בגוגל, וגם היא עוד גמדה קטנה ביחס לעלייה שהיתה בסוף 2017.
אינדיקטור נוסף הוא תנועת הביטקוין אל ומהבורסות הגדולות. בעוד שב-2017 כמויות גדולות של ביטקוין זרמו לארנקים שמזוהים עם הבורסות הגדולות, ומיד נמכרו והפילו את השוק, הפעם רוב המטבעות יוצאים מהבורסות אל ארנקים אחרים. כלומר – ההיצע קטן, אז מתבקש שהמחיר יעלה.
מקור: viewbase.com
מסתמן שהזינוק בביקוש לביטקוין לא בא הפעם מאנשי מעמד ביניים שמחפשים הזדמנות להתעשרות מהירה. מי שרוכשים היום ביטקוין בכמויות גדולות הם חברות, בתי השקעות פרטיים, ועוד ועוד קרנות גידור. מי שמנהלים את הכספים של הגופים האלה הם אנשים מקצועיים, שיודעים לזהות FUD ו-FOMO ולהימנע מהם, הם יודעים לקנות בזול ולמכור ביוקר – והם קונים עכשיו. במחירים האלה.
אותן חברות חלוצות שהתחילו לרכוש ביטקוין בשנה האחרונה חוו זינוק בערך המניות שלהן, ובעלי מניות בחברות אחרות רואים את זה. הם לא יכולים להתעלם. סביר להניח שיש היום לא מעט בעלי מניות בחברות ציבוריות שלוחצים על הבורדים שלהם להתחיל להעביר מרזרבות המזומנים שלהן לקריפטו. הם רואים את הערך של הדולר יורד, את הפד ממשיך להדפיס עוד ועוד, ובמקביל את הביטקוין מזנק – והם לא רוצים לפספס את ההזדמנות הזאת, במיוחד לא כשלאחרים זה מצליח כל כך.
אז כן, יש הייפ בשוק, הוא רווי בהתלהבות לא רציונלית, אבל מקור ה-FOMO הזה הוא חברות וגופים שיש להם מאות מיליארדים במזומן במאזנים, ואחוז קטן מההון הזה יכול להזניק עוד את שוק הקריפטו.
סיבה שלישית: כניעת הרגולטור
הסיבה השלישית לחשוב שהעלייה הנוכחית כאן כדי להישאר היא התחלת שינוי בגישה של הרגולטור, בארה”ב בעיקר אבל לא רק, לתחום הקריפטו. רשויות ממשלתיות זזות בדרך כלל לאט מאוד, אבל הקצב המטורף של עולם הקריפטו הכריח אותן לעבור במהירות שיא את שלושת השלבים של כל יחס למהפכה – בתוך עשור הם עברו מללעוג לה, לנסות להילחם בה, ועכשיו הם מבינים שאין להם סיכוי לנצח, אז הם מתחילים לאמץ אותה, ואפילו לנסות לנכס אותה.
בתחילת השבוע שעבר המפקח על הבנקים בארה”ב אישר לבנקים לקבל ולהשתמש בטוקנים הצמודים לערך הדולר (stablecoins), כמו USDC ואחרים. המשמעות היא יצירת ממשק בין רשתות הבלוקצ’יין למערכת הפיננסית הקיימת. במקביל עוד ועוד מדינות ברחבי העולם בודקות אפשרות להפיק CBDC – מטבע של הבנק המרכזי שפועל על גבי בלוקצ’יין. תהליך נוסף שקורה במקביל הוא השקה של תעודות סל צמודות ביטקוין (ETF), שאמנם מתמהמהת כבר כשלוש שנים, אבל יש סימנים שגם זה בדרך. ברגע שזה יקרה גופים מוסדיים נוספים יוכלו להצטרף לחגיגה, ועוד ועוד הון יזרום לשוק.
כנראה שאפשר גם לספר סיפור אחר. בסך הכל חיברנו פה נקודות בין כמה תהליכים ואירועים כדי לייצר נרטיב אופטימי לכל מי שנמצא בקריפטו. אני לא יועץ השקעות ותמיד כדאי לעשות מחקר משלכם לפני שמשקיעים כסף. אם אתם מכירים אירועים או תופעות שסותרים את התזה שהובאה כאן – מוזמנים להביא אותם, בצורה מכבדת, בתגובות. נשמח להמשיך את הדיון שם.
* אופיום
הופיום” זה “הופ (תקווה) + אופיום” – מידע שגורם לך להרגיש אופוריה שבקרוב תתעשר במהירות ושהוא ממכר למדי 🙂
לא מאמין שניתוח טכני בכלל, מדהים.
אני אישית מקווה שעוד ירד המון לפחות תיקון של 2017 ואוכל להיכנס במחירים שפוים יותר, היום התחיל המגמה, נקווה שימשיך כך
בכדי לנסות להבין מה צופן העתיד, אפשר להסתכל על קצב גידול נכסים של חברות שמנפיקות תעודות סל על הקריפטו כמו grayscale and 21shares. גופים נוספים הודיעו על כניסה השנה כמו בלקרוק וג’יפי מורגן. כל אנליסט ממליץ על אחוז אחזקה כלשהו.