צמיחתה של בורסת FTX
הסיפור של FTX מתחיל עם המייסד שלה Sam Bankman-Fried או בראשי תיבות SBF.
בשנת 2014, סם סיים את לימודיו ב-MIT עם תואר בפיזיקה והחל לעבוד במשרה מלאה בג’יין סטריט קפיטל, חברת מסחר קניינית ידועה בתחום הפיננסים המסורתיים.
ב-2017, לאחר 3 שנות מסחר, סם החליט לעזוב את ג’יין סטריט והקים את Alameda Research, חברת מסחר כמותית המתמקדת בשוק הקריפטו.
נתון מעניין הוא, שכתומך נלהב באלטרואיזם יעיל, סם התחייב לתרום את הונו במהלך חייו בצורה היעילה ביותר. זו יכולה הייתה להיות אחת הסיבות לכך שהוא החליט להעביר את הקריירה שלו לתחום הקריפטו לאחר שהבין שהקריפטו יכול ליצור הזדמנויות פיננסיות גדולות יותר מאשר מעבודתו בג’יין סטריט.
ההתחלה של Alameda היתה רווחית ביותר. סאם, יחד עם הצוות שלו, הבחין בהזדמנות ארביטראז’ גדולה שנוצרה עקב פערי מחירים של ביטקוין שנסחר בבורסות אמריקאיות ואסיאתיות. הארביטראז’ אפשר לחברה לגרוף רווחים ולהרחיב את פעילותה לשווקים אחרים כולל לתחום ה-DeFi.
אם אתם בעניין של סרטון תוכלו לצפות בוידאו הבא:
חברת מסחר רווחית מאוד לא הספיקה לסם. באפריל 2019 הוא החליט להשיק בורסת קריפטו חדשה – FTX.
זו הייתה משימה מאתגרת. עם מאות מתחרים ובורסות מובילות כמו Coinbase או Binance שכבר תופסות את הרוב המכריע של משתמשי הקריפטו, לא נראה שיש מספיק מקום לשחקן נוסף במערכת האקולוגית של הבורסות.
לאחר התחלה איטית, נפח המסחר בבורסת FTX החל לגדול. זה צבר תאוצה במהירות בסוף 2020.
שוק הנגזרים משך אליו הרבה סוחרים וחברות מתוחכמות שרצו לגדר את החשיפה שלהם לשוק.
כדי להתמקד בהרחבת FTX, סם החליט לפרוש מ-Alameda והפך את שתיים מהעובדים הקרובים שלו, קרוליין אליסון וסם טראבוקו, למנכ”לים משותפים.
סם, שראה את המומנטום של FTX, החל להשקיע רבות בשיווק: מתן זכויות לאצטדיון ארנה FTX במיאמי; פרסומות עם טום בריידי; שיווק משפיענים בערוצי יוטיוב פופולריים ועוד.
בינתיים, סם המשיך לגייס כסף. מיוני 2021 ועד תחילת 2022 גייסה FTX סכום עתק של 1.8 מיליארד דולר ממשקיעים בולטים כמו Sequoia Capital, SoftBank ו-Tiger Global – ובכך הבורסה קיבלה עוד ועוד לגיטימציה.
הערכת השווי של FTX היתה אסטרונומית והגיעה ל-32 מיליארד דולר, מה שהפך את סם, עם שווי נקי מוערך של 20 מיליארד דולר, לאחד המולטי-מיליארדרים הצעירים ביותר בהיסטוריה.
אורח החיים שלו היה גם משהו שיצר הרבה תשומת לב.
טבעוני, נוהג בטויוטה קורולה, לעתים קרובות מאוד ישן על שקית שעועית בעבודה וחולק דירה עם מספר עובדים אחרים. אלה לא היו התכונות הרגילות של מיליארדר צעיר.
על ידי רבים, כולל תקשורת המיינסטרים, סם נתפס כגאון מסחר ועסקים.
צבירת העושר המהירה של סאם ואורח חיים יוצא דופן שלו, החלו למשוך יותר ויותר תשומת לב תקשורתית.
עם פרסומים מרובים מפורבס ועד מגזין Fortune שטוענים שסאם עשוי להיות וורן באפט או ג’יי.פי מורגן הבאים, הוא הפך במהירות לנער הפוסטרים של הקריפטו.
מלבד השקעה רבה בשיווק, סם היה פעילה גם בפוליטיקה ובלובינג. הוא תרם כ-40 מיליון דולר בעיקר למפלגה הדמוקרטית ונפגש עם רגולטורים ופוליטיקאים.
הוא משך תשומת לב רבה בתחום הקריפטו על ידי עבודה על מסגרת רגולטורית שתשפר עוד יותר את מעמדה של FTX.
זה לא שימח את קהילת DeFi עם הרבה קולות שהעלו חששות לגבי מצב הרגולציה המוצעת.
הקריסה של בורסת FTX
בזמן שהשיחה סביב רגולציית DeFi עדיין נמשכה, דבר אחר התחיל למשוך תשומת לב תקשורתית.
מאמר של CoinDesk חשף מאזן של Alameda שקבע כי למרות שלחברה יש הרבה כספים – רובם מגיעים מטוקן אחד בלבד – FTT – האסימון של FTX עצמו, המשמש בעיקר להורדת עמלות המסחר בבורסה.
הייתה כאן בעיה גדולה. רק חלק קטן מהאספקה הכוללת של המטבעות FTT נסחר באופן פעיל. נוסף על כך, הרוב המכריע של המטבעות הוחזקו על ידי FTX, Alameda וגופים קשורים אחרים.
מנכ”לית אלמדה, קרוליין, הבהירה במהירות כי המאזן שהודלף אינו מייצג את התמונה המלאה של הספרים של אלמדה. ללא קשר להצהרתה, שוק הקריפטו נשאר סקפטי לגבי המצב עם הרבה ספקולציות לגבי חדלות פירעון פוטנציאלית של אלמדה.
הנפילות הגדולות הקודמות של Three Arrows Capital ו-Terra/Luna, הביאו לכך שהמשתמשים בשוק היו ערניים ביותר בכל הקשור לשמועות על חדלות פירעון פוטנציאלית.
המהלך הבא שהוביל ישירות לקריסת FTX היה מפתיע עוד יותר.
מלבד משקיעי FTX הידועים כמו Sequoia Capital או Tiger Global מסבבי הגיוס האחרונים, אחד ממשקיעי FTX המוקדמים – Binance – נשאר קצת מתחת לרדאר.
בינאנס השקיעה בסבב גיוס מוקדם של FTX בסוף 2019.
כאשר FTX החלה להתחרות בבינאנס יותר ויותר, מנכ”ל בינאנס – CZ – החליט שהגיע הזמן לצאת מההשקעה ב-FTX. באופן מעניין למדי, FTX לא החזירו את ההשקעה בדולרים ובמקום זאת החזירו את ההשקעה בשילוב של מטבעות יציבים ו-FTT המטבע שלהם. זה בתורו הפך את בינאנס לאחד המחזיקים הגדולים ביותר של אסימון FTT.
מנכ”ל בינאנס CZ, ככל הנראה היה מודאג מהשמועות על חדלות הפירעון של Alameda, והחליט שהגיע הזמן למכור את מטבעות ה-FTT של בינאנס.
המהלך הוכרז בפומבי בטוויטר על ידי CZ עצמו – בטענה שבינאנס תנסה למזער את הההשפעה על השוק על ידי מכירת ה-FTT שלהם באיטיות ולאורך זמן.
זה הרע את מחיר FTT ותמרץ עוד יותר את את מכירות המטבע.
מנכ”לית Alameda נכנסה לתמונה והודיעה שאלמדה מוכנים לקנות את כל אסימוני ה-FTT שCZ רוצה למכור במחיר קבוע של $22.
המצב הביא לכך שסם צייץ כמה הצהרות שאולי הוסיפו שמן למדורה.
מאחורי הקלעים, זה נראה כאילו יש מתח רב בין סם ל-CZ – ככל הנראה המתח מלובינג החקיקה האגרסיבי של FTX שיכול היה להזיק לא רק ל-DeFi אלא גם למתחרים כמו Binance.
בינתיים, סוחרים מפוחדים בשוק האיצו את משיכת הכספים שלהם מ-FTX וגרמו לריצה גדולה מהבורסה.
זרימת הכספים מ-FTX החוצה הגיעה ל-6 מיליארד דולר בטווח של 72 שעות בלבד, מה שגרם ל-FTX להשהות את המשיכות שלהם.
היו עוד הפתעות בדרך.
משום מקום, סם הודיע בפומבי כי Binance ו-FTX חתמו על הסכם כוונות בלתי מחייב הקובע כי בינאנס מעוניינת לרכוש את FTX.com לאחר השלמת תהליך בדיקת נאותות.
ההצהרה יצרה גל הלם בכל תעשיית הקריפטו, כאשר כל כלי התקשורת הגדולים דיווחו על סטטוס הבדיקות במהלך השעות שלאחר ההצהרה.
אולם, יום לאחר מכן, לאחר שבדקה מקרוב את ספרי FTX ו-Alameda וראתה חור גדול של מיליארדי דולרים במאזנים, החליטה בינאנס לסגת מההצעה.
ב-11 בנובמבר, סם, לאחר עוד כמה ניסיונות כושלים בגיוס הון נוסף, החליט לוותר סופית, הוא הודיע על פרישה מתפקיד מנכ”ל הבורסה והגיש בקשה לפשיטת רגל – Chapter 11. פשיטת הרגל תכלול את FTX.com, Alameda ו-FTX.us שעד לרגע זה עדיין לא היו מושפעים מהמצב.
תהליך Chapter 11 כולל מינוי מנכ”ל חדש, ג’ון ג’יי ריי, שהוביל בעבר את חברת האנרגיה אנרון לתהליך פשיטת הרגל.
בינתיים, CZ הבהיר בהצהרה לעובדיו שהוא לא תכנן להפיל את FTX ושהוא חשף את החור במאזן שלהם במקרה.
ללא קשר לכוונה, הפעולות של CZ יישארו אחד המהלכים האסטרטגיים ביותר בהיסטוריה של הקריפטו.
לאחר ההכרזה על פשיטת הרגל, עלו לאור עוד כמה דברים חשובים.
FTX ו-Alameda כללו 134 ישויות משפטיות. ל-FTX גם לא היה דירקטוריון או אפילו סמנכ”ל כספים – ברור שאלו היו כמה מהדגלים האדומים הגדולים ביותר.
אנחנו עדיין מחכים שהסיפור המלא יתגלה, אבל כרגע נראה שהחור העיקרי במאזן FTX נגרם מהלוואת כספים לאלמדה שהפכו לחדלות פירעון, ככל הנראה בשלב מסוים במהלך סאגת 3AC.
נראה גם שלמערכות החשבונאות של FTX הייתה דלת אחורית שבה זרימת הכספים בין FTX ל-Alameda לא הייתה מדווחת כראוי, מה שלא איפשר למבקרים ולעובדים אחרים לזהות את הבעיה מוקדם יותר.
כדי להוסיף שמן למדורה, ב-12 בנובמבר, יתרות הבורסה שנותרו החלו לפתע לרדת. מאוחר יותר באותו יום התברר שהבורסה נפרצה. נותר לראות אם המתקפה בוצעה באופן פנימי על ידי עובדי FTX או חיצוני על ידי האקרים.
בדיעבד, אנו יכולים לראות שגיוס הון, תרומה למפלגות פוליטיות, שיווק כבד ואפילו חילוץ חברות חדלות פירעון אחרות היה רק מהלך כוחני של סם כדי לתשתש מהציבור את חדלות הפירעון של החברה שלו – FTX.
פגיעה בתחום
מלבד אובדן הכספים של לקוחות ומשקיעים, קריסת FTX כבר משפיעה על חברות אחרות ועל שוק הקריפטו הכולל.
סולנה, בלוקצ’יין שכבה ראשונה, הושפעה מאוד מקריסת FTX. זה הונע על ידי כמה גורמים עיקריים.
קודם כל, FTX, Alameda ו-סם היו תומכים גדולים של המערכת האקולוגית של סולאנה, והחזיקו יותר ממיליארד דולר בשווי האסימון SOL.
השוק צפה ללחץ מכירה פוטנציאלי של SOL שהביא לכך שמחיר המטבע ירד ביותר מ-40% ביום אחד.
שנית, נכסים עטופים בסולנה כמו ביטקוין ואתר נתמכו על ידי Alameda ואיבדו מיד את ערכם וגרמו להרס בשווקי ההלוואות.
חברת BlockFi הייתה חברה נוספת שהושפעה מאוד מקריסת FTX. ביולי 2022, BlockFi נחלצה על ידי FTX על ידי מתן מסגרת אשראי של 400 מיליון דולר. לאחר קריסת FTX, צוות BlockFi פרסם הצהרה שהם השהו את המשיכות.
סביר להניח שנוכל גם לצפות לראות חברות נוספות שישפעו בעתיד הקרוב.
השפעה גדולה נוספת של קריסת FTX היא אובדן האמון בתעשיית הקריפטו, שכבר הזדעדע מ-Terra ו-Three Arrows Capital.
בכל פעם שמתרחש אירוע גדול כמו זה, זה למרבה הצער מוציא יותר ויותר אנשים מתחום הקריפטו ויוצר יותר ספקני קריפטו.
יש גם דאגה לגבי השלכות רגולטוריות אפשריות של קריסת FTX. הרגולטורים עשויים לראות באירוע הזה סיבה טובה להסדיר בכבדות את המרחב כולו, דבר שעלול להזיק לאימוץ נוסף.
כתוצאה מכך ש-Alameda נפלה, גם שוקי הקריפטו חווה תקופה של נזילות נמוכה. Alameda הייתה אחת מיצרניות השוק הגדולות ביותר הן ב-CeFi והן ב-DeFi, אך מעבר לכך, אנו יכולים לראות כעת יצרני שוק אחרים מצמצמים את החשיפה שלהם לשוק על ידי צמצום הפעילות שלהם.
יש לקוות שההשפעה תהיה רק לפרק זמן קצר עד שכל המידע לגבי קריסת FTX והשפעותיה הנגרמות יתבררו.
קריסת אחת הבורסות הגדולות תוביל גם לריכוזיות נוספת של הכוח במרחב הבורסות. בחירת הלקוחות תהיה מוגבלת למספר שחקנים מרכזיים.
כדי ליצור יותר שקיפות, הרבה בורסות החליטו להתחיל ליצור הוכחה לרזרבות של הנכסים שלהן. זה יכול לעזור לראות התנהגות בלתי הולמת ברורה, אבל זה לא סוף פסוק. למרבה הצער, הוכחת הרזרבות אינה מציגה את כל ההתחייבויות הקיימות, כך שלא ניתן להשתמש בה כדי ליצור תמונה מלאה של כושר הפירעון של הבורסה.
לאן מכאן הלאה?
קריסת FTX פגעה עוד יותר במוניטין המעורער של תעשיית הקריפטו.
בשלב זה כדאי לענות על השאלה. מה הנתיב קדימה עבור תחום הקריפטו?
דבר אחד בטוח, אנחנו בוודאי לא יכולים רק לקוות להיעדר שחקנים רעים אחרים, במערכת האקולוגית. חלקם עשויים לבנות את הלגיטימיות שלהם במשך שנים לפני שהם מנצלים את עמדתם.
נראה שיש שני נתיבים עיקריים קדימה.
האחד מתמקד ביותר רגולציה, יותר ריכוזיות ויותר פיקוח, בעצם יצירה מחדש של מבני כוח המוכרים מהפיננסים המסורתיים. נתיב זה גם מחזק גישה שרירותית לשירותים פיננסיים בהתבסס על ארץ המוצא וההיסטוריה הפיננסית שלך.
הדרך האחרת הקצת יותר מעניינת ומתמקדת בשקיפות על הבלקוצ’יין, משמורת עצמית, גישה הוגנת ומוסדרת בעצמה על ידי פרוטוקולים שניתן להבין את המכניקה שלהם במלואה מהקוד שניתן לביקורת על ידי כל אחד – זהו DeFi.
קיימת גם אפשרות ששני הדרכים הללו יתקיימו במקביל. גופים ריכוזיים שייקחו משמורת על כספי הלקוחות יהיו מוסדרים בכבדות בעוד ש-DeFi, הודות לאופי השקוף והמשמורת העצמית של התחום, תישאר חופשית ופתוחה לכל אחד.
דבר אחד ברור, DeFi צריך למצוא דרכים להקל על משתמשים חדשים להיכנס לתחום. זה כולל שיפור חוויית המשתמש של ארנקים שאינם משמורנים והגברת האבטחה של אינטראקציה עם פרוטוקולי DeFi.
כדאי גם להדגיש שבמהלך הקריסה של בורסת אף טי אקס, איתריום, DeFi ואפילו הרוב המכריע של הרשתות האחרות עבדו בדיוק כמצופה.
יוניסוואפ, הבורסה המבוזרת הגדולה ביותר ב-DeFi, עובדת ללא רבב כבר למעלה מ-4 שנים ומעבדת בממוצע יותר ממיליארד דולר בנפח מסחר יומי.
לסיכום
לסיכום מאמר זה, חשוב לזכור שתעשיית הקריפטו התחילה עם ביטקוין והיא נוצרה מתוך מחשבה על החשיבות של משמורת עצמית ושקיפות.
אני רוצה להדגיש שהרבה אנשים איבדו את חסכונות חייהם בקריסת FTX. אני מאחל להם כל טוב בכל הנוגע להשבת הכספים במהלך הליך פשיטת הרגל.
בהמשך, עלינו להיות סקפטיים לגבי מנהיגים חדשים שעולים במהירות לשלטון.
אני גם אשמח לראות יותר אנשים שנכנסים לתחום ה-DeFi לוקחים את המשמורת על הנכסים שלהם לידיים שלהם.
זה בא עם אתגרים אחרים אבל אני מאמין שאפשר לפתור אותם לאורך זמן.
אז מה אתם חושבים על קריסת FTX ועל עתיד הקריפטו? הגיבו למטה.